15-årig korttegner nedfælder skovens hemmeligheder

Den 15-årige vindbo Karl Gammelvind har det seneste år brugt utallige timer på at tegne et kort over Sørvad, der skal bruges til orienteringsløb

Udgivet:21. juni 2022, 11.23

Læsetid:5 minutter

Det har været et stort stykke arbejde for Karl Gammelvind at tegne et detaljeret kort over Sørvad-området. Derfor glæder han sig også til, at kortet præsenteres til byfesten i næste uge. Foto: Malene Tswai

Tobias Tange Jepsen
Journalist| toj@herningfolkeblad.dk

Karl Gammelvind går rundt i skoven. Stopper op. Markerer på det lille kortudsnit, han har medbragt, og giver markeringen et specielt symbol. Så ved han, hvad han skal overføre til det store kort, når han har taget turen de 10 kilometer fra skoven i Sørvad hjem til huset i Vind.

- Det kan for eksempel være en brønd eller nogle andre ting de steder, hvor der er meget tæt skov, fordi det kan man ikke se på luftbilleder, siger Karl Gammelvind.

Det er en tur, han har taget mange gange.¨'

Computeren hjælper til

Det hele begyndte med, at den 15-årige dreng var på et kursus i orienteringsklubben, hvor man kunne lære, hvordan man tegner et kort.

- Det handlede meget om grundmaterialerne, man ligesom skal bruge, og hvordan man kommer videre derfra, forklarer Karl Gammelvind, der går i 9. klasse på Sørvad Skole.

Grundmaterialerne er i dette tilfælde luftfotos og satellitkort, som man kan bestille på internettet. Man kan nå langt med kortet, men der er til gengæld også ting, man ikke kan få med.

- Med computerprogrammet kan man allerede dér begynde at tegne de større, tydeligere ting ind. Det er for eksempel veje og bygninger. Men så skal man selv kigge på de mindre tydelige lysninger og kurverne, forklarer Karl Gammelvind.

Familien Gammelvind har forskellige kort hængende hjemme i huset i Vind. Når de er på ferie, køber de også gerne kort som en souvenir. Foto: Malene Tswai

En vigtig del af at tegne et kort til orienteringsløb er nemlig at gøre det let forståeligt, hvordan terrænet hælder, og hvilke kendetegn der er rundtomkring, som man kan bruge til at finde vej efter.

- Det er en udfordring at finde ud af, hvilke detaljer man skal have med. Der er rigtig mange detaljer rundtomkring, men man skal ikke altid have det hele med, siger Karl Gammelvind.

Bedre forståelse

I Sørvad-området bliver der sat 30 faste poster, som blandt andet kan bruges af skoleklasser, mens der også kan laves orienteringsløb med forskellige poster, der sættes op til lejligheden.

Det har været et stort stykke arbejde for den 15-årige orienteringsløber. Men det er også noget, som har givet ham meget, fortæller han.

- Det har været meget sjovt og inspirerende. Man oplever kortet på en anden måde og forstår ligesom, hvorfor det ser ud, som det gør, forklarer Karl Gammelvind.

Udstyret skal selvfølgelig være i orden, når man går op i orienteringsløb. Foto: Malene Tswai

Han har flere gange spurgt andre og mere erfarne korttegnere til råds, når deres veje har krydset hinanden til løb eller klubture, hvor Herning Orienteringsklub har været af sted.

- Det hjælper også rigtig meget at få snakket med nogle andre og have muligheden for at spørge ind til, hvordan man gør ting, forklarer han.

Generelt har han kun oplevet positive tilbagemeldinger, når han har fortalt folk, at han har givet sig i kast med at tegne Sørvad med både huse, søer og ikke mindst skoven.

- Andre synes, det er spændende at høre om det. Jeg har også haft klassen med ude for at løbe orienteringsløb, og de synes faktisk, det var noget sjovere, end jeg havde ventet, forklarer korttegneren.

En mental udfordring

Selv løber han også meget orienteringsløb. Mindst en gang om ugen står programmet på træning med de andre medlemmer af Herning Orienteringsklub, mens weekenderne også ofte bruges på konkurrencer rundtomkring i landet. Karl Gammelvind er da heller ikke i tvivl om, hvorfor han synes, det er sjovt at løbe orienteringsløb:

- Man løber ikke bare ligeud. Der er også en mental udfordring i, at man skal vide, hvor man skal hen, siger Karl Gammelvind.

Orienteringsløb

Hver deltager i orienteringsløb får i startøjeblikket udleveret et kort, hvor der er indtegnet en bane med et antal poster, der skal opsøges hurtigst muligt i række­følge. Posterne er ude i terrænet markeret med en trefløjet hvid/orange skærm.

Til registreringen af, om deltageren har været ved posterne, bruges der i dag typisk en elektronisk brik; alternativt »klippes« der med en tang.

Udfordringen i orienteringssporten er at vælge den hurtigste rute mellem posterne. Det kræver, at deltagerne kan balancere mellem et højt tempo, mens de stadig bevarer mental ro og overblik, så de undgår fejl, når de skal aflæse kortet, foretage hurtige vejvalg og ikke mindst aflæse terrænet. For at udfordre deltagerne vil banelæggeren lave baner med flere mulige vejvalg og variation i, hvilke tekniske færdigheder deltageren skal bruge.

Orientering var oprindeligt en militær disciplin, der blev dyrket i det svenske

militær i slutningen af det 19. århundrede. Det første civile orienteringsløb fandt sted i 1897 nær Oslo. Sporten dyrkes nu i flere end 70 lande, men den står stadig stærkest i Norden samt en række andre europæiske lande.

Herhjemme er orienteringssporten de senere år især blevet profileret af den kvindelige løber Maja Alm, som stoppede karrieren i slutningen af sidste år, da hun blev gravid. Inden da nåede hun at vinde syv verdensmesterskaber.

Og så er det sjovt at se, hvordan andre løser udfordringen med at nå posterne, når man er ude til konkurrencer. For posterne kan nemlig tages ad flere forskellige ruter.

- Når vi er på klubture, kan vi kigge på folks ruter og nørde det i flere timer, efter vi er færdige med løbet. Det er virkelig sjovt, siger han.

Faktisk er Karl Gammelvind så vild med orienteringsløb, at han efter sommerferien begynder på Himmelbjergegnens Efterskole, hvor der er orienteringsløb som en linje.

Ville nok være snyd

Men først skal han lige have præsenteret sit store arbejde med kortet over Sørvad. Det kommer til at ske på tirsdag, 14. juni, som et led i byfesten i Sørvad, hvor der vil blive lavet et orienteringsløb.

- Det bliver virkelig fedt, når man har arbejdet på det så længe, siger Karl Gammelvind.

Computeren er et vigtigt redskab, når man tegner et kort til orienteringsløb. Her findes der programmer, som kan hjælpe til. Foto: Malene Tswai

Han håber også på, at byfesten måske kan være med til at trække nogle flere løbere med til løbet, men han mener dog ikke, at han selv skal en tur ud på ruten.

- Det ville nok være lidt snyd, når nu det er mig, der har lavet kortet, siger han med et forsigtigt smil.

Arbejdet med at tegne kortet har givet blod på tanden for Karl Gammelvind, der allerede har planer om det næste område, han vil gå i gang med at nedfælde. Det bliver Præstbjerg Naturcenter.

Ud over at tegne kort selv går Karl Gammelvind også en del op i at løbe orienteringsløb. Foto: Malene Tswai