Mindeord: Ole-Opfinderen, der brændte for elektronik, modelfly og familien

3. juni 2021, 13.19

Per Iversen, tidligere blandt andet ejer af Greenlight, der som nogle af de første i Danmark arbejdede med LED-belysning til skilte, er død i en alder af 74 år. Foto: Privatfoto

MINDEORD Gitte Iversen har på familiens vegne skrevet mindeord om sin far, Per Iversen, Gjellerup, der er død i en alder af 74 år.

En fantastisk mand, en iværksætter, en opfinder, en opportunist, en livsnyder, en kærlig mand.

Min far, Per Iversen, blev født 11. november 1946. Han voksede op i Skive sammen med sin lillebror, Niels Jørgen, mor Gurli og far Peter.

Det var et trygt og varmt hjem. En social og udadvendt familie, hvor det var vigtigt, at man var velopdragen og ordentlig. En familie, der på alle måder elskede at være social og fremtidsorienteret.

Far gik i skole på Nordre Skole i Skive. Den boglige del var ikke hans største kompetenceområde, men han mestrede til gengæld så meget med sine hænder. Han var kvik og lærenem hvad angik elektriske færdigheder, ideer samt praktik med sine hænder.

Efter endt skolegang kom han i lære som autoelektromekaniker, hos Albers Elektro i Skive. Og dette blev til en lang karriere inden for området.

Efter sin svendeprøve i 1968 aftjente han værnepligt på henholdsvis Fredericia og Holstebro kaserner. Herefter blev han ansat hos Ford-forhandleren Sofus Nellemann i Randers. Og netop Ford står familien meget nært. Fars far var reservedelschef hos Ford-forhandler Jens Fogh i Skive og havde været ansat der i 51 år, da han gik på pension. Så hvis man i familien kunne finde på at købe andet end Ford, kunne det godt give »lidt ridser i lakken«.

Passion for modelfly

I 1964 mødte min far og mor hinanden. Kursen blev sat mod Herning i 1971, og året efter blev de gift. I begyndelsen boede de i en kælderlejlighed indtil beslutningen om at bygge hus på St. Lundgårdvej i Tjørring blev taget, og huset stod klar til indflytning få måneder før, de blev forældre til mig.

Min far arbejdede i mange år hos Herning Elektro, som senere blev til Grene. Sammenløbende med sit arbejde som elektromekaniker lavede han i sin fritid, ledningsnet for Jelau i Lemvig.

Hans store passion var modelfly, og mange timer i mange år er gået for hele familien i Midtjysk Modelflyveklub på Skinderholm Modelflyveplads og andre modelflyvepladser.

Ikke alle forhold ender lykkeligt, og da min far og mor blev skilt, flyttede min mor og jeg tilbage til Skive, mens min far blev boende i huset i Tjørring.

Hygge og samvær

I 1981 mødte han Søs, der trods en aldersforskel på 15 år var et perfekt match, for hun var moden af sin alder, og min far har altid været frisk i sind. Sammen med min far faldt vi alle pladask for Søs, og hun blev hurtigt en del af familien.

Min far elskede hygge, så camping, sejlads, kør-selv ferier, charterferier, weekendophold i ind- og udland, er noget, vi alle børn og ægtefæller har nydt godt af i hans selskab.

I september 1988 blev far og Søs forældre til Rasmus, i 1991 blev de gift, og i august året efter kom Louise til verden.

De lysende skilte

Efter næsten 20 år hos Herning Elektro startede min far i 1990 som selvstændig med PI-Værktøjsservice, hvilket havde været et ønske i nogle år.

Efter nogle år fik han og en kammerat som nogle af de første i Danmark ideen om at få LED-belysning til skilte og firmaet Greenlight producerede blandt andet lysskilte, benzinstandere med LED-belysning og sidelys til lastbiler. Undervejs blev også JS-Alarm en del af hans virksomheder.

Sideløbende underviste han også i mange år i modelbygning i Herning Ungdomsskole og RUSK i Lind. Han brændte for elektronikken, og alt hvad den indeholdt. Han var ofte med på den første bølge på alting, lige fra »den store mobiltelefon på ladvognen«, til den lille mobil der var så lille, at den var umulig at trykke på, til hans elskede røde ellert, en Scootcar, store biler og elektrisk garageporte.

Når han byggede modelflyvere, og senere i livet modelbåde, kunne de ikke blive store nok og var selvfølgelig udstyrede med alt mulig elektronik af bedste kvalitet. Der er så mange ting, vi kan sidde og smile og tænke tilbage på. Ting han har lavet for at gøre hverdagen lettere og sjovere. Men sommetider var der også ting, der drillede, og ikke altid blev fikset igen.

For mig står hans projekt med de elektriske gardiner nok allermest klart. Han fik ideen til, at gardinerne i stuen måtte kunne styres elektronisk og derfor trækkes for, når det blev aften og fra igen ved morgentid. Lad os bare gøre historien kort og sige: »gardinerne levede deres egen døgnrytme«.

Men han var bare så idefyldt, og hans øjne og hele ansigt lyste, når en ny ide var under opsejling. Han var stolt, men ville også gerne, at vi andre var stolte og begejstrede for projektet.

Støttende og stolt

Efter et flittigt, arbejdsomt liv og andre omstændigheder var tiden til pension kommet i 2011, og der blev nu mere tid til familie og fritidsinteresser.

Desværre blev min far igennem årene ramt af sygdom, der de sidste år af hans liv blev så invaliderende, at han var sengeliggende mange timer i døgnet. Han kæmpede og kæmpede for alt, hvad han havde kært, men han var for hårdt ramt, og han sov ind med Søs, Louise, Rasmus og mig siddende omkring sig søndag 23. maj.

Vi vil mindes den ægtemand, familiemand og far, der havde det mest vidunderlige glimt i øjet. Et dejligt hjerteligt grin, Ole opfinderen, romantikeren, dansemusen, og den, der tit kom galt af sted. Men vigtigst var han støttende i, hvad vi havde lyst til eller behov for. Den der altid var stolt af os, og den der altid mindede os om, at når livet var svært, så rejser vi, Iversen, os altid op igen ...

Æret være hans minde.

Indlæser debat...