Når det skuffer til den gode side: Oven over alting stråler moder sol

Udgivet:03. august 2022, 14.39

Læsetid:3 minutter

Kurt H. Jørgensen vil de kommende uger sætte fokus på lyspunkterne i verden en serie af klummer med fællesrubrikken "Når det skuffer til den gode side". Foto: Flemming Hansen

Af Kurt H Jørgensen. lokalhistoriker og forfatter

6 måneder siden

Når katten er ude, danser musene på bordet. Og når chefredaktøren er på ferie, ophøjes avisens hushistoriker til onsdagsklummevikar. Men da avisen gik fuldstændig agurk forleden og helligede en hel udgave til fænomenet agurketid, synes emnet opbrugt for denne gang, så hvorfor ikke lede efter de små lyspunkter i hverdagen, tænkte både debatredaktøren og denne skribent.

Ikke som en lalleglad eskapisme fra den virkelige verdens krig i Ukraine, den værste tørke i 40 år på Afrikas Horn, minkskandalens totale afklædning af landets topembedsmænd, økonomernes bekymring for recession eller frygten for at få kinesiske rumskibe i hovedet, når de falder ukontrollabelt ned igen.

Men som en påmindelse om, at man i nogle tilfælde selv har valget, om man vil se glasset som halvfyldt eller halvtomt. Som en påmindelse om, at sprog også er med til at skabe rammerne for fortællingen: Er det halvskidt det hele, eller er det faktisk slet ikke så ringe? Som man siger i Jylland, hvor man jo helst ikke lader sig rive med i løssluppen mega nice, skide fedt, fucking godt, super cool attitude ved det mindste, som stikker hovedet over middelmådigheden.

Så denne klumme vil tage på sig at spotte lyspunkterne. Vel er der krig i Ukraine, men mandag lykkedes det faktisk af få det første fragtskib med fødevarer ud, hvilket vil gøre godt for både hungersnød og verdens fødevarepriser.

Personligt kan jeg godt blive lidt bekymret, når vi har en regering, som hellere vil fokusere på at trække folk ud af arbejdsmarkedet end sikre tilgang hertil. Men man kunne jo også glæde sig over, at 39.000 personer har fået tilkendt den omtalte Arne-pension, som kræver, at man har været på arbejdsmarkedet i mindst 42 af sine 61 leveår. Man kan også glæde sig over, at det faktisk kun er 7300, som rent faktisk har trukket sig i første halvår af 2022 - så helt dårlige er de altså heller ikke.

Man kan glæde sig over, at et vigtigt element i den generelle sundhed, nemlig tandsundheden, har fået det meget bedre. Historien om, at unge mennesker fik ryddet munden til fordel for gebis - i konfirmationsgave - er heldigvis vendt til det bedre, og så må man hilse det velkommen, at regeringen og dens støttepartier nu har udvidet den gratis og forebyggende tandpleje til også at omfatte de 18-21-årige. Man ved nemlig, at omkring to tredjedele dropper tandlægebesøget, når de selv skal betale. De fleste studerer jo i disse unge år og har stram økonomi.

Glædes kan man også over sommerens Tour de France, som boostede den danske national- og selvfølelse med en 25-årig cykelrytter fra Thy på øverste podieplads, da de tre ugers strabadser var gennemført. Men hvad gør vi, næste gang, at Vingegaard vinder? spurgte min skribentkollega Lasse Ellegaard, for nu var hele den store velkomst jo rullet ud, inklusive flyvevåbnets luftbårne modtagelse.

Her vil jeg tillade mig og sige til Lasse, at vi skal klappe hesten, eller cyklen, og glædes, hvis Tour-sejren skulle gentages. Så løser vi jo nok det med hyldest til den tid. Lad os ikke tage bekymringerne på forskud.

Som stærk vitaminindsprøjtning vil jeg foreslå Dirch Passer-nummeret »Moder Sol,« hvor han godt nok opregner en række udfordringer, men »oven over alting stråler moder sol,« som han synger. På et tidspunkt undervejs kommer han i tanke om, at han skylder en ven 500 kroner, som skal betales af til foråret, hvorefter han knytter et håb til, at vinteren kan vare ved længe eller: Hvem siger, at vi får noget forår i år?

Det regnede, da jeg skrev sangen, siger Dirch Passer, men det behøver I jo ikke vide. Filmen kan ses på YouTube. Klik ind og få et godt grin og bliv mindet om, at »oven over alting stråler moder sol.«