Sorg skal vendes til nyt livsmod

Ældre Sagen i Ikast sætter på torsdag gang i en »sorg- og livsmodsgruppe«, som henvender sig til personer, der har mistet en ægtefælle eller en nær ven

1. april 2019, 16.34

Ældre Sagens formand, Hans Peder Nielsen, sammen med lederne af Sorg- og Livsmodsgruppen: fra venstre Marianne Mide Michelsen og Lis Hansen. Foto: Privatfoto

Ikast I midten af november satte Ældre Sagen i Ikast i samarbejde med Hjerteforeningen Ikast-Brande fokus på sorg med temaet »Når 2 bliver til 1«.

Overraskende mange deltog i arrangementet, og det stod hurtigt klart, at der var behov for yderligere tiltag på området.

Det fik formanden for Ældre Sagen, Hans Peter Nielsen, til at efterlyse frivillige til at styre en sorg- og livsmodsgruppe.

Allerede under og lige efter mødet fik Hans Peder Nielsen kontakt med to personer, som han mener, har de helt rigtige kvalifikationer til at lede gruppen. Efterfølgende samtaler har overbevist ham om, at de to spiller så godt sammen, at Sorg- og Livsmodsgruppen nu er annonceret til start på torsdag, 4. april.

- Gruppen henvender sig først og fremmest til mennesker, der har mistet en ægtefælle eller et nært familiemedlem - nu eller for et stykke tid siden, siger han i en pressemeddelelse.

Der er tale om en møderække på et par timer otte torsdag eftermiddage frem til og med 6. juni. Møderækken afvikles i Kongelogen, Kongefløjen, Kongevejen 62, Ikast.

To personer i spidsen

De to personer, der skal lede gruppen, er Marianne Mide Michelsen og Lis Hansen - begge bosat i Ikast. Ingen af dem har tidligere erfaringer på området, og de har vidt forskellig baggrund for at prøve kræfter med opgaven. Marianne Mide Michelsen har været gymnasielærer i godt 24 år og rektor på gymnasiet i Skive. Lis Hansen er uddannet kontorassistent og udlært i messehallerne i Herning. Hun har arbejdet for MidtAdvokaterne i Ikast i over 30 år.

Marianne Mide Michelsen har forberedt sig til opgaven ved blandt andet at deltage i et kursus i Ældre Sagen. Det giver et indblik i, hvordan sådanne grupper kan gribes an, men der er ikke nogen facitliste.

- Hvordan Sorg- og Livsmodsgruppen kommer til at køre her, vil naturligvis afhænge af, hvilke deltagere vi får, hvordan deres situation er, og i hvilket omfang de vil åbne sig, siger Marianne Mide Michelsen.

Hun føjer til, at hverken hun eller Lis Hansen er professionelle, men at det er samtalen, der er det vigtigste - samtalen mellem deltagerne og de to gruppeledere og samtalen deltagerne imellem. Det er samtalen, der skal bringe deltagerne ud af sorgen og ensomheden i forhold til andre mennesker og bane vejen for ny glæde og nyt livsmod.

- I mit arbejdsliv har udgangspunktet været, at jeg har prøvet at gøre livet lidt bedre for andre. Det bliver min egen dag bedre af. Det er også derfor, jeg har meldt mig til denne opgave. Som rektor er jeg kommet tæt på andre mennesker, er vant til at lytte og tror også at jeg har været med til at hjælpe andre til at fungere lidt bedre, siger Marianne Mide Michelsen.

Alene i verden

Lis Hansen nikker anerkendende til udtalelserne om det med ny glæde og nyt livsmod. Hun har ikke alene mistet begge sine forældre, sine brødre - den sidste for nylig - og sin ægtefælle.

- Jeg har selv været meget langt nede og er blevet hjulpet ved at deltage i en sorg- og livsmodsgruppe.

- Da jeg mistede min mand, havde jeg svært ved at se folk i øjnene og tale om det, selv om jeg har boet her i byen i 40 år. Årsagen er selvfølgelig først og fremmest at finde hos én selv, men de fleste mennesker, man møder, skøjter ligesom let hen over det, fordi de ikke ved, hvad man skal sige til den sørgende. Og ved I hvad? Det er kun ved at tale om det og at åbne sig for andre, at man kan komme videre, siger Lis Hansen.

Hun fik megen hjælp i den gruppe, hun deltog i, konstaterer hun. Det er årsagen til, at hun igen kan åbne sig over for andre og deltage i det sociale liv - herunder Sorg- og Livsmodsgruppen, som hun håber, at tilstrækkeligt mange melder sig til.

Forarbejdet er vigtigt, hvis samtalen i gruppen skal gå godt, siger Marianne Mide Michelsen og Lis Hansen samstemmende.

Det er vigtigt at få sat grænserne for, i hvilken grad den enkelte vil åbne sig. Det er her, de to virkelig venter at blive sat på prøve. Det er her, man skal være god til at lytte og styre, så man ikke kommer ud på et sidespor. Det drejer sig om at komme med gode råd og lytte, så man ikke kommer ud på et sidespor, siger de to ledere, der er meget spændt på at se, hvordan man tager imod tilbuddet om Sorg- og livsmodsgruppen - og hvordan det hele kommer til at fungere.