Ørundtur på Fanø med Læserklubben

Søfart, udvikling, arkitektur og natur. Vi tager en tur til smukke Fanø - landets næstmindste kommune - tirsdag 1. september

5. juli 2020, 05.51

Velkommen til Fanø. Fanødragten giver - når den bæres på rette måde - en værdig holdning og en lidt tung gang. thomas skjold

Fanø gemmer på mange oplevelser, både store og små. Den enorme sandstrand er den helt store attraktion, men der er også masser af spændende ting at foretage sig i naturen bag klitterne og i de to bymiljøer i Nordby og Sønderho.

Trods sin beskedne størrelse er Fanø en selvstændig kommune, Danmarks næstmindste. Øen går på flere måder imod den vanlige tendens på øer og i landdistrikter, hvor faldende indbyggertal og færre arbejdspladser er kedelige fakta. Her stiger indbyggertallet, og der bygges nye boliger i de nye kvarterer vest og nord for Nordby.

Fanø er optaget på UNESCO-listen over verdens naturarv - tag med på denne tur og find ud af hvorfor!

Frokost på »Ambassaden«

Færgeoverfarten på blot 12 minutter er hurtigt overstået, men sikke dog en kontrast, der venter os på den anden side af vandet! Man mærker sporenstregs en skøn følelse af ro og afslappethed på denne langstrakte sandø.

Lokalguiden tager imod os i havnen, og vi indleder med en kort byvandring i Nordby, inden vi samlet går til Restaurant Ambassaden, hvor de serverer os en dejlig to-retters menu.

Godt mætte sætter vi os i bussen og får en kvalificeret ørundtur fra Nordby til Sønderho. Vi hører om Fanøs storhedstid som søfartsø, om den særlige byggestil og om kulturen, som lever i bedste velgående.

Øen er på alle måder forbundet med Vadehavet, hvilket vi både kan se og høre mere om.

Rivaliserende territorier

Fra gammel tid har Fanø været opdelt i to territorier. Den nordlige del hed Fanø, og den sydlige Sønderho.

Der er mange historier om rivaliseringen mellem de to »dele«. En af konsekvenserne har været, at man ikke rigtigt har en fælles betegnelse for folk, der bor på Fanø. Det er fannikerne, som bor i Nordby, og sønderhoningerne, der bor i Sønderho.

En fannik kaldes også en gøjer, mens en sønderhoning kaldes en japper. Og sådan er der jo så meget.

Forventet hjemkomst mellem klokken 18 og 19.

Prisen for dagsturen er 760 kroner.

Inkluderet i prisen er buskørsel, turleder samt lokalguide, morgenkaffe og rundstykker, frokost på Restaurant Ambassaden, byvandring samt ørundtur.

Teknisk arrangør er Skave Turistfart.

Tilmelding til Læserklubbe n