Standpunkt: Grund til stolthed i Ikast-Brande

2. december 2020, 16.41

Vibeke Larsen. Foto: Flemming Hansen

Ikast-Brande Kommune har sat sig solidt på tronen som landets mest erhvervsvenlige kommune.

Som omtalt i vores medier i disse dage modtog borgmester Ib Lauritsen (V) i går på vegne af kommunen og dens medarbejdere vindertrofæet i Dansk Industris Lokalt Erhvervsklima-undersøgelse 2020. Det er tilfredshedsstatuette nummer 10 til samlingen.

Over 7600 virksomheder fra de 93 kommuner, undersøgelsen dækker, har vurderet de danske kommuners erhvervsservice, og for ottende år i træk fejer Ikast-Brande Kommune de øvrige kommuner af banen.

Fra Ikast-Brande Kommune har 75 virksomheder med 11.300 medarbejdere deltaget i undersøgelsen.

Grunden til den store tilfredshed med Ikast-Brande Kommune ligger ifølge de medvirkende lokale virksomheder i, at kommunen blandt andet er god til at tiltrække og fastholde arbejdskraft og virksomheder.

Desuden føler erhvervslivet sig hørt og forstået, når der opstår udfordringer, som kommunen bidrager aktivt til at løse.

Og den kommunale service vurderes så god, at cirka 85 procent af de lokale virksomheder vil anbefale andre at etablere sig i kommunen.

Det er knageme et godt skudsmål at få.

Som ikke blot er skåltaler og skønhedsmalerier, men en tilfredshedsundersøgelse baseret på lokale virksomheders reelle vurderinger af kommunens reelle indsats og arbejde - eksempelvis når det gælder kommunal sagsbehandling, dialog med virksomhederne, information, uddannelse, fysiske rammer, kommunens infrastruktur samt adgang til arbejdskraft.

Det er flot. Og vigtigt. Jeg kan godt forstå, at der er stolthed i Ikast-Brande Kommune over førstepladsen.

Det er der god grund til. Særligt fordi det i høj grad er medarbejdernes fortjeneste, at kommunen lykkes med strategien om at bane vejen for at godt erhvervsklima og agere som en løsningsorienteret medspiller for det lokale erhvervsliv.

- Man kan ikke ringe forkert til Ikast-Brande Kommune. Det begreb findes ikke, roste direktør Kenneth Mikkelsen fra Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande, som var inviteret med til overrækkelsen i Ikast i går.

- Det ligger i medarbejdernes dna, at man er ansvarlig, søger en løsning og får ekspederet opkaldet det rette sted hen. For små og mellemstore virksomheder kan en kommune være en stor størrelse. Ikast-Brande evner at gøre det størrelsesforhold mindre og signalere fleksibilitet, konstaterede han.

Bedre kan det næppe siges på vegne af erhvervslivet. At Ikast-Brande Kommune har arbejdet 10 førstepladser og 1 andenplads hjem på de 11 år, analysen er blevet lavet, slår en tyk streg under, at strategien og indsatsen virker. Det er meget imponerende.

Stort til lykke til alle - lige fra medarbejdere til byråd. I fortjener al den hæder og ros, der følger med - og alle de anerkendende nik fra erhvervsliv, borgere og andre kommuner.

Et godt erhvervsklima kan ikke løse alle kommunale velfærdsudfordringer eller økonomiske problemer. Men et godt erhvervsklima er afgørende for at sikre vækst, udvikling, arbejdspladser og indtægter i det eksisterende erhvervsliv - og dermed i kommunen, så der kommer skattekroner i den kasse, der skal finansiere servicen til borgerne.

Desuden kan den flotte score og brandet som danmarksmester i erhvervsvenlighed være med til at lokke nye virksomheder til, skabe ny udvikling og nye arbejdspladser.

Og hvilken kommune eller kommunekasse har ikke brug for det?

Læs også
Endnu en til trofæskabet: Ikast-Brande vinder den nationale erhvervsklimapris for 10. gang
Læs også
Herning må nøjes med sjetteplads i erhvervsklima: Leder efter forbedringer hver dag
+Abonnement