Teknologisk Institut greb god idé fra Ikast: Hjælpemidler laves i 3D-printer

Til valget om EU-forsvarsforbeholdet får flere kommuner et 3D-printet hjælpemiddel til synshandicappede. Ideen kommer fra Ikast-Brande

Udgivet:28. maj 2022, 12.13

Læsetid:2 minutter

Når man 3D-printer over­lægspladen til syns­handicappede, kan udbredelsen ske hurtigere og billigere. Størrelsen er defineret i forhold til stemmesedlens udformning, der er bestemt af Indenrigs­ministeriet. Foto: PR-foto

TEKNOLOGI Når synshandicappede skal i stemmeboksen i forbindelse med afstemningen om EU-forsvarsforbeholdet 1. juni, kan de i flere kommuner nu få hjælp af en ny type såkaldt overlægsplade. Den skal sikre, at de sætter krydset i det for dem rigtige ja- eller nej-felt. Det er Teknologisk Institut, der har udviklet og designet den 3D-printede overlægsplade til stemmesedlen, og hjælpemidlet er ved den kommende afstemning at finde i otte kommuner.

- Foruden at 3D-print er hurtigt fra idé til færdigt produkt, har vi også forsøgt at gøre overlægspladen lidt mere »lækker« med runde kanter og i kuvertform, som gør afstemningen mere præcis - fordi der med 3D-print er færre begrænsninger på designet. Samlet set har det resulteret i, at vi har fået lavet et bedre produkt, som ikke koster ekstra, fordi det med 3D-print er gratis at lave det mere komplekst, siger forretningsleder Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.

Kommunal ansat fik ideen

Overlægspladen er 3D-printet i plast, hvor selve pladen er tilpasset de officielle mål og krav for stemmesedler. Derudover har overlægspladen fået en kuvertform, hvilket sikrer, at papiret er placeret korrekt i forhold til felterne med »Ja« og »Nej«. Derudover stikker skriftdelen på papiret ud, og har man en ledsager med i stemmeboksen, vil det derfor være muligt, at vedkommende kan læse det op.

Pladen er produceret og leveret til otte kommuner, heriblandt Aarhus, Hørsholm og Vesthimmerland. Ideen til at 3D-printe pladen kommer fra Ikast-Brande og Ellen Bach Fjendsbo, der er planlægger hos Ikast-Brande Kommune.

- Ideen opstod på hjemmekontoret, hvor min mand for sjov sagde, »så må jeg jo printe dem«, da jeg delte min frustration over, at markedet ikke ligefrem svømmer over med leverandører af dette nicheprodukt til en pris, jeg fandt rimelig. Jeg har ved tidligere lejlighed besøgt Teknologisk Instituts 3D printlab, der i høj grad overstiger kapaciteten for de fleste hobbyprintere og tænkte, at det da var en oplagt mulighed at afsøge, fortæller Ellen Bach Fjendsbo, som dermed har sikret, at også Ikast-Brande får hjælpemidler til det kommende valg.

Hurtig vej fra idé til produkt

Med den pludselige øgede kommunale interesse for de specialdesignede overlægsplader er det en klar fordel, at pladerne er 3D-printede. Den korte og hurtige vej fra idé til færdigt produkt er en af de helt store gevinster ved 3D-printteknologien - sammen med selve produktionshastigheden.

- Det smarte ved 3D-print er, at vi kan printe mange - og vi kan printe dem hurtigt. Det er jo hastigheden ved 3D-print, der gør, at vi kan nå at printe mange med kort varsel, fortæller Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut.

Indlæser debat