Mange danskere bør tjekke pensionen i denne tid

2. september 2021, 14.40

Anne-Louise Lindkvist. Foto: PR-foto

PENSION Mange danskere har i denne tid travlt med at finde sig til rette på en ny arbejdsplads, i en ny bolig eller med en ny ægtefælle.

August er højsæson for jobskift, flytninger og vielser herhjemme. Ifølge nye tal fra henholdsvis Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) og Danmarks Statistik, som Sampension har analyseret, var der i august 2020 cirka 92.000 jobskift, cirka 96.000 flytninger og cirka 5300 vielser. Det er markant flere end i de øvrige måneder i 2020, og billedet er det samme i tidligere år.

At starte i nyt job, flytte eller blive gift er store begivenheder, hvor det givetvis er de færreste, som skænker deres pensionsordning ret mange tanker. Alligevel er det vigtigt at bruge lidt tid på at tjekke pensionen i forbindelse med den slags store ændringer i livet.

Hvis man for eksempel er startet på nyt arbejde her efter sommerferien, er det en god idé med et pensionstjek. For et nyt job kan samtidig betyde, at man får pensionsordning i et andet selskab end det hidtidige. Og hvis man på den måde har pensioner i flere selskaber, betaler man også omkostninger flere steder.

Her skal man undersøge, om man med fordel kan samle pensionerne i ét selskab og dermed spare omkostninger, så der på den måde bliver mere at leve for i sidste ende som pensionist.

Er man blevet, eller skal man giftes i denne tid, bør man kigge på forsikringerne i pensionsordningen og sikre sig, at man er godt dækket og for eksempel kan blive boende i boligen, hvis uheldet er ude, og den ene ægtefælle eksempelvis bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde mere. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at ægteskab automatisk giver ægteparret fælleseje, men at arvereglerne ikke omfatter pensionsordningen og de tilhørende forsikringsdækninger. Og så bør man sikre sig, at der er styr på den eller de såkaldt begunstigede - altså at det er den eller de rigtige personer, der står til at få udbetalt pengene fra pensionsordningen, hvis man dør.

Endelig kan man også med fordel tjekke pensionsordningen, hvis man skifter bolig. Hvis man for eksempel flytter til en dyrere bolig, er der - ligesom i forbindelse med et bryllup - grund til at overveje, om forsikringsdækningerne skal hæves, så der er råd til at blive i boligen, hvis uheldet er ude. Og omvendt hvis man flytter til en billigere bolig, hvor man skal overveje, om der måske skal skrues lidt ned for forsikringerne, så der i stedet indbetales mere på pensionsopsparingen.