Mindeord: Erik »slauter« har slebet sin sidste kniv

Udgivet:11. januar 2022, 19.34

Læsetid:3 minutter

Erik Hauge Pedersen ved sin 80-årsfødselsdag i 2010. Foto: Nils Lund

MINDEORD Tom K. Pedersen har sendt mindeord om sin far, tidligere slagtermester Erik Hauge Pedersen, Bording, tidligere Hammerum, der er død, 91 år gammel:

Erik Hauge Pedersen var ud af et dynasti af slagtere; hans bedstefar var slagter, hans far var slagter og alle hans brødre blev også slagtere.

Så selv om han måske kunne have ønsket det anderledes, var livsbanen forudbestemt.

Han blev født i 1930 lige efter det store børskrak. Det var trange tider, og det kunne mærkes under hans opvækst i Søbylund, hvor hans far drev slagter- og handelsvirksomhed.

Vores far gik i Voulund Skole hver anden dag i syv år og ville gerne have fortsat skolegangen. Det faldt dog ikke i hans far, Peder »Slauters«, hu. Der var brug for ham derhjemme, og han skulle være slagter. Punktum!

Det var en tid, hvor der blev gravet brunkul i Søby.

Som bydreng leverede far kød til brunkulslejerne og folk i de tilhørende skurbyer, og han elskede siden at fortælle historier fra dengang.

Det var historier med saft og kraft, om hårdt arbejde og hårde mænd, om originaler, om formuer der blev spillet op på en aften på »sekseren« - og med mange detaljer.

Far kunne på uforklarlig vis huske navne, datoer og ugedage for hændelser - selv nu 80 år senere. Alt blev leveret med den udprægede jyske dialekt, han bevarede hele livet, og som især børnebørnene kæmpede lidt med at tolke.

Slagter i driftige Hammerum

Som 20-årig trængte han til at komme hjemmefra og meldte sig til militæret. De 18 måneder i Karup blev en tid, han var utrolig glad for og kilde til mange farverige historier. Han var gennem resten af livet fast deltager i samtlige jubilæer i soldaterforeningen.

I 1954 mødte han vores mor, sygeplejersken Kate, og de blev gift. Året efter startede de, sammen med Eriks bror og med hjælp fra Peder Slauter, slagterforretning i Hammerum.

Hammerum var dengang en driftig handelsby med to banker, tre slagtere, fire bagere, fem købmænd og et utal af specialforretninger inklusive tobakshandel, guldsmed, manufaktur, møbler og så videre.

Vi tre knægte voksede op i de gode tider i 1960’erne og 1970’erne i en levende og spændende by.

Far var meget aktiv i Handelsstandsforeningen og Dansk Slagtermesterforening.

Han nød at spille oldboys fodbold i Hammerum Idrætsforening, og han var i mange år fodbolddommer. Der blev set frem til de årlige rejser til venskabsklubben i Flensborg, hvor livslange venskaber blev grundlagt.

Hjælpsom og aktiv

Konjunkturerne ændrede sig i 1970’erne og far tog arbejde på slagteriet i Herning, hvor han arbejdede til han gik på efterløn som 60-årig. Det betød dog ikke, at forklædet og kniven blev lagt på hylden. Der blev slagtet mange grise, lam og fjerkræ på gården i Stubkjær, hvortil vi var flyttet i 1974.

Da han blev skilt fra Kate, flyttede han til Bording med vores bonusmor, Kirsten. De to havde 26 gode år sammen med rejser, campingliv i Juelsminde og med gode venner.

Far kærede sig meget om sine medmennesker og besøgte og hjalp altid, når nogen havde brug for det. Så var der ofte en hjemmelavet rullepølse, en røget mørbrad, en sylte eller andre hjemmelavede lækkerier med til de heldige værtsfolk.

Vores far havde et godt helbred hele livet og var aktiv, levende og glad til han blev over 90. Han holdt hele livet Herning Folkeblad og fulgte med i alt, hvad der rørte sig - ikke mindst sport. Kun i de sidste ni måneder blev han syg, og da han sov stille ind 30. december var det ikke uventet.

Erik efterlader sin kæreste Kirsten, tre børn, syv børnebørn og et oldebarn på vej.

Æret være fars minde.