Bil

Nyt i den tunge klasse: Hypet amerikansk elbil kommer nu til Danmark

Den store elektriske Rivian R1T-pickup, der har plads til fem personer, kommer til Danmark sidst på året. Bilen lanceres herhjemme kun i den største version, der har en motoreffekt på 835 hk og kan køre over 500 kilometer på en opladning

Udgivet:19. maj 2023, 09.41

Læsetid:3 minutter

Den store Rivian R1T pickup kan nu snart købes i Danmark i en version med 835 hk, der klarer over 500 km på en opladning. Foto: Rivian

Af Jens Overgaard
Redaktion@m-jylland.dk

Der er udsigt til flere elbiler i den helt tunge klasse, nu hvor det hypede amerikanske bilmærke Rivian er på vej til Danmark. Rivian rykker ind på det danske marked med den store pickup R1T, som forventes at blive lanceret herhjemme i tredje kvartal. Det er en imponerende bil, der måler 5,5 meter og fylder godt i landskabet. Størrelsesmæssigt matcher den den tilsvarende kraftige Ford F-150 Lightning.

Det er e-Car i Randers, der har specialiseret sig i amerikanske pickupper og allerede importerer Ford F-150 Lightning, som også vil importere Rivian til landet. Rivian blev lanceret i USA i 2021 med pickuppen R1T og suv’en RS1.

Begge modeller kan fås med forskellige batteristørrelser, og oprindeligt var planen at lancere bilerne officielt i Europa. Men på grund af økonomiske problemer fokuserer nu Rivian først og fremmest på det amerikanske marked. Derfor vil der gå lang tid, før der kommer en officiel import til Europa. Firmaet eCar vil nu i første omgang importere et lille antal Rivian R1T.

Interiøret er enkelt og nærmest minimalistisk med betjeningen centreret omring en skærm. Foto: Rivian

Heftig acceleration

Det er kun topmodellen, kaldet Quad Motor AWD, der vil være tilgængelig for danske kunder. Den har et batteri med en kapacitet på 135 kWh, hvilket skulle række til 527 km, og elmotoren har en imponerende effekt på 835 hk. Det giver en acceleration fra 0-100 km/t på bare 3,0 sekunder. R1T findes også i versionerne Dual Motor AWD og Performance Dual Motor AWD, der har samme batteri med henholdsvis 600 hk og 700 hk. I USA kommer der dog snart yderligere versioner med henholdsvis en mindre og en større batteripakke, hvor den største vil kunne køre op til 640 km.

Importøren, eCar, fik tidligere på året tre Ford F-150 Lightning hjem til danske kunder, og det er baseret på erfaringerne med disse biler, at firmaet nu arbejder videre med Rivian. Der er flere årsager til dette, især i forhold til pickuppen.

Præstationerne er markante

- Det er en raket uden lige, der kan nå 0-100 km/t på tre sekunder. Så vi er i superbilsklassen, når det kommer til acceleration. Samtidig har den et design, der er anderledes, men som vokser på én, siger Allan Simonsen, der er indehaver af eCar.

Han konstaterer også: - Pickuppen passer godt ind på det danske marked. Hvis den kommer som varevogn, vil afgiften være lavere.

Rivian

Rivian blev grundlagt i 2009 og har hovedkvarter i Irvine, Californien.

De første Rivian-modeller, pickuppen R1T og suv’en R1S, kom imidlertid først på markedet i 2021. Virksomheden har oplevet store økonomiske udfordringer undervejs.

Ford var tidligere tæt involveret i Rivian, men samarbejdet er siden stoppet.

Bilen kan oplades derhjemme med en enkeltfaseomformer på 3,7 kW eller op til 11,8 kW og mere, hvis der er den rette installation. Den kan også lynlades med en DC-opladning på 200 kW eller mere i byen.

Hvad angår praktiske detaljer har eCar installeret en omformer, så opladningen kan tilpasses danske ladere og lynladere.

Allan Simonsen kan endnu ikke oplyse, hvilke udstyrsvarianter der kommer, eller hvad prisen bliver. Men Ford F-150 Lightning koster cirka en million kroner, og Rivian vil formentlig befinde sig i samme prisniveau. De endelige priser vil dog først blive offentliggjort, når lanceringen nærmer sig.

- Vi køber umiddelbart, hvad der er tilgængeligt på markedet. Vi kan ikke vente halvandet år for at konfigurere et køretøj, siger Allan Simonsen.

Pickuppen vil som udgangspunkt være tilgængelig som dobbeltkabine med fem sæder og hvide nummerplader, men der vil også være mulighed for at få en version med to sæder og gule nummerplader. Uanset varianten vil der ud over ladet være en frunk på 314 liter, samt et rum under ladet kaldet "geartunnel" med en kapacitet på 330 liter.

Rivian R1T er designet som en terrængående bil, der kan passere gennem 90 cm dybt vand, og den kan trække op til 3.500 kg. Bilen er også udstyret med en række radarer, sensorer og kameraer, der fungerer med ADAS-systemerne, herunder køassistent.

Ligesom Tesla har Rivian sit eget infotainmentsystem og interface, som ikke har tilknyttet Apple CarPlay/Android Auto.

Ud over en frunk på 314 liter, er der også et bagegrum under landet, som kan rumme 330 liter. Foto: Rivian