Er det fornuftigt at bruge 2,5 millioner kroner på Holtbjergskolens gamle hal?

8. oktober 2020, 13.06

Billedet fra april 2019 viser Holtbjergskolens svømmehal, der er ved at blive revet ned. Sportshallen kan ses i baggrunden af billedet, og det er den, forligspartierne nu vil bruge 2,5 millioner kroner på at renovere. Foto: Privatfoto

RENOVERING Som det kunne læses her i bladet onsdag 30. september, så har forligspartierne afsat 2,5 millioner kroner til at renovere Holtbjergskolens sportshal.

De bygningssagkyndige og ældre borgere vil vide, at Gjellerupskolen og Holtbjergskolen ligner hinanden meget. De er begge bygget først i 70’erne med betonelementer fra samme fabrik i Hammerum. Dengang de blev bygget, sagde man, at man havde fået to skoler til én skoles pris. Nedbrydningsfirmaet Kingo er i øjeblikket ved at nedrive Gjellerupskolen inklusiv dennes sportshal.

Det er da heller ikke så mærkeligt, at man vælger at nedrive Gjellerupskolen, man kunne jo tilbage for 27 år siden læse her i bladet: »At to skoler er i fare for at styrte sammen«. Dengang blev Midtconsult sat på opgaven. Det var især de høje bygninger på skolerne, der var i fare for at styrte sammen, nemlig Gjellerupskolens sportshal og Holtbjergskolens sportshal og svømmehal. Efter anvisninger fra Midtconsult blev bygningerne forstærket med stålbånd og store beslag. Ikke desto mindre så begyndte der at falde betonstykker ned i svømmehallen på Holtbjerg, der blev lukket, og for halvandet år siden blev den så revet ned.

Læs også
Overblik: Disse skoler i Herning Kommune kan se frem til renoveringer for millioner af kroner
+Abonnement

Tilbage af skolernes høje bygninger er der så kun sportshallen på Holtbjerg, som forligspartierne åbenbart vil renovere. I Midtconsults rapport fra 1993 kunne man læse om alle de fejl og mangler, der var. Det står da også helt klart, at de foretagne reparationer ikke var beregnet til at holde i mange år. Et eksempel er tårnene på Holtbjergskolens sportshal. Her boltede man stålbånd omkring tårnene som sikkerhed for, at betonelementerne ikke skulle falde ned, hvis de indvendige jernbindere var rustet over. Men nu er stålbåndene jo 27 år gamle, og det er bekymrende.

En anden ting er, at Holtbjergskolen er en af Herning Kommunes store varmeslugere. Så det passer heller ikke til Hernings klimadagsorden at videreføre så dårlige bygninger. Vi ved desuden fra de almene boligers renoveringer, at renoveringer nogen gange bliver dyrere end nybyggeri.

I Borgerlisten mener vi, at det ikke kun er de stærke sportstalenter, der skal have nye skoler, men at det er endnu vigtigere, at de svage elever får ordentlige bygninger.

Men det er måske forligspartiernes plan, at de tosprogede elever skal flyttes tilbage til Herningholmsskolen i Sjællandsgade, når forligspartierne her vil bygge en ny skole?

Så kunne man måske flytte børnene med autisme til Tjørring Skole, når den nu er planlagt udvidet?

Læs også
Se listen: Kommune fremlægger notat om standen på omstridt Holtbjergskole
+Abonnement