Hamstringsbølge i gang: Kunder gik corona-amok i Bilka

Bilka i Herning blev onsdag aften ramt af en hamstringsbølge oven på myndighedernes udmelding om coronakrisen

11. marts 2020, 23.38

Sådan så køen ud foran Bilka onsdag aften. Der var så mange mennesker, at varehuset måtte lukke folk ind i hold. Foto: Bo Lundgaard

HERNING - Det her er simpelthen for pinligt og flovt ...

Ordene kommer fra Jonas Mejdal og Daniella Jensen fra Herning, som onsdag aften ved 23-tiden sidder i en bil på Bilkas parkeringsplads, hvorfra de betragter den voksende kø af kunder foran varehusets hovedindgang.

- Vi sad derhjemme og så pressemødet med statsminister Mette Frederiksen. Hun havde lige sagt, at vi skal lade være med at hamstre, men det er jo tydeligt, at det er lige præcis, hvad folk er i gang med, siger Jonas Mejdal.

Overlevelsesinstinkt

Det unge par fra Herning skal ikke selv ind i varehuset, men valgte blot at køre en tur. Det var blot for at se, hvad der skete i byen efter statsministerens helt usædvanlige melding om at lukke store dele af samfundet ned.

- Jeg gætter på, at de lange køer må skyldes folks overlevelsesinstinkt. Men smukt er det ikke, mener Jonas Mejdal.

Foran Bilka havde varehuschef Sten Kjeldsen - med hjælp fra nogle uniformerede vagter - klokken 22.15 spærret indgangen. På det tidspunkt stod folk i kø med tomme indkøbsvogne, mens andre kom ud med vogne, der var proppet til randen.

- Vi har været nødt til at lukke folk ind i hold. Der kan ganske enkelt ikke være flere kunder, sagde Sten Kjeldsen, som over for Herning Folkeblad lod forstå, at han selv var overrasket over tilstrømningen.

Se video her:
Se video: Tusindvis af kunder skabte vanvittige køer i Bilka

Tomme hylder uden gær

Da Folkebladet kom ind varehuset, var stemningen lettere hektisk.

Folk stod meget tæt i alle sidegange - fra indgangen og hele vejen ned i bunden af varehuset til reolerne med mælk, ost, kød og ferskvarer. Her begyndte køen mod kassen, som i aftes bød på mindst 30 minutters ventetid.

Hylderne med gær stod gabende tomme - og bragte minder fra storkonflikten i 1998.

Reolerne med brød var også blevet ribbet, og det samme var hylderne med pasta. Sammen med frostpizzaer, fersk kød og toiletpapir var det, hvad der umiddelbart så ud til at fylde i folks overlæssede indkøbsvogne.

Søren Kudsk fra Hammerum var en af de mange kunder.

- Jeg valgte at stille mig i kø med det samme. Herefter tog jeg de varer, jeg kunne samle ind, mens jeg var på vej mod kassen. Det tog en halv time, siger han og fortæller, at folk i køen talte om, at de aldrig har set noget lignende.

- Stor set alle købte toiletpapir. Personalet i Bilka kom kørende med det i pendulfart på store paller, siger Søren Kudsk, som blandt andet måtte forlade Bilka uden det kød, han ellers var kommet efter.

Selv mener han ikke, han har hamstret noget i Bilka i aftes, hvor han blot forsøgte at købe normalt ind.

- Mette Frederiksen havde jo lige sagt, at vi skal være besindige, lade være med at hamstre og undgå panik. Men jo, det var vel det, kunderne var i gang med, siger han til Folkebladet.

Jagt på laktosefri mælk

Kun enkelte kom ud af Bilka med fødevarer i begrænsede mængder, som kan række til de nærmeste dage.

En familie fra Brande var dog blandt undtagelserne. Tina og Teis Harndahl og datteren Caroline på 11 år forlod i aftes Bilka med blot to indkøbsnet i hænderne og et bundt porrer under armen.

- Vi får en pige hjem fra efterskole og skulle have noget laktosefri mælk til hende. Desværre var det blevet udsolgt, fortæller Tina Harndahl, som oplyser, at deres besøg var hurtigt overstået, fordi de gik direkte til scan-selv-kassen.

- Det er vanvittigt, så meget folk køber, sagde hun, mens familien var på vej til deres bil på Bilkas næsten totalt fyldte parkeringsplads.

Varehuschef Sten Kjeldsen fastslår, at Bilka sagtens kan følge med efterspørgslen.

Stop hamstringen

- Der er ingen grund til at købe mere, end man skal bruge. Vi kan sagtens følge med efterspørgslen og får også masser af nye forsyninger torsdag og fredag, så ingen behøver at købe mere, end de plejer, siger han.

Bilka holdt i aftes åbent lidt længere end normalt, for at kunne nå at betjene alle kunder.

Ved lukketid klokken 23 kom også politiet forbi for at se på den store tilstrømning. Herning Folkeblad var i øvrigt også forbi Bilka torsdag morgen klokken 07 - og her var der også langt flere kunder end normalt.

- Nej, det er bestemt ikke normalt, at her er så mange fra morgenstunden. Men vi skal nok klare det. Vi har indkaldt ekstra personale, lød meldingen i morges i varehusets kundeservice.

Inde i Bilka var der kø i alle sidegange.