Replik til ATP’s pressechef om griske kapitalfonde

23. september 2021, 13.20

Steen Thomsen. Foto: PR-foto

BONUS For nylig kom det frem, at ATP havde forgyldt de ledende medarbejdere og partnere i kapitalfondene med hele 1,85 milliarder alene i 1. halvår 2021.

Dette har jeg kritiseret.

ATP’s pressechef forsvarer i et læserbrev henvendt til mig her i avisen de tårnhøje omkostninger og bonusser på knap to milliarder til kapitalfondenes bagmænd med, at hvis ATP havde undladt at investere i kapitalfonde, så var medlemmerne gået glip af to milliarder i afkast i samme halvår.

Det gør da blot omkostninger på knap to milliarder endnu mere grotesk. Selv ATP’s egen investeringsdirektør indrømmer, at »der er kapitalfondsejere, som bliver meget velhavende og nogle får måske 10, 20 eller 50 millioner«

Samtidig kritiserer ATP ved flere lejligheder de høje lønninger i erhvervslivet. Men hvordan hænger det sammen med, at ATP samtidig investerer milliarder i kapitalfonde med så voldsomme omkostninger og ublu bonusser. Det svarer ATP’s pressechef ikke på.

Endvidere forsvarer pressechefen sig med, at ATP i 2017 vedtog en ny skattepolitik, der skal forhindre aggressiv skatteoptimering.

Men ATP investerer altså forsat i kapitalfonde, hvor nogle hører hjemme på Guernsey og Jersey. Generelt er kapitalfondene netop kendt for at være dygtige til at dirigere overskud fra lande med højt selskabsskat til lande med lav selskabsskat. Senest har Skat rejst retssager mod en række kapitalfonde, som danske pensionskasser samarbejder med.

Men ikke alle pensionskasser er som ATP. Pædagogernes Pensionskasse har nu fået nok af kapitalfondenes vilde omkostninger og bonusser. De har nu besluttet at droppe investeringerne i kapitalfonde fremover. Stor ros til pensionskassen for at gå foran som et godt eksempel.

Endelig skriver pressechefen fra ATP, at pensionskassen PKA, Sundhedsfaglige, hvor jeg sidder i bestyrelsen, også investerer i kapitalfonde. Det er korrekt, og jeg stemmer konsekvent nej, hver gang der lægges op til yderligere investeringer i de hundedyre kapitalfonde.

Og mon ikke både ATP og PKA engang går i Pædagogernes pensionskasse fodspor og udfaser i griske kapitalfonde.

Indlæser debat...