Corona-setuppet er på plads: Afdelingssygeplejerske bruger alle sine vågne timer på arbejdet

Afdelingssygeplejerske på sygehusets nyoprettede corona-afsnit beretter om masser af koordinering, travlhed og en kæmpeindsats fra personalet

20. marts 2020, 14.01

Som afdelingssygeplejerske på akutafdelingen er 49-årige Peter Hansen Jakobsen (t.h.) vant til at være et skridt foran. Men det er svært og kræver ekstremt meget koordinering i disse corona-tider. Foto: Henrik Ole Jensen

HERNING Ingen kan længere være i tvivl om, at coronavirussens indtog har skabt en ekstraordinær situation. Det mærker de fleste. Også på Regionshospitalet Herning, hvor der i den grad har været »run« på i den seneste uges tid.

For 49-årige Peter Hansen Jakobsen, der er afdelingssygeplejerske på akutmodtagelsen, betyder det, at han bruger det meste af sin tid på sit arbejde. Han er med helt fremme der, hvor patienter med coronavirus eller mistanke om det kommer ind. Og han har været med til at koordinere den store og uforudsigelige opgave, som det er at skulle håndtere hele corona-situationen.

- Siden i torsdags (i sidste uge, red.) har vi haft rigtig travlt med at koordinere. Det er både sygeplejersker, læger, sekretærer og stabsfunktioner, og det har krævet meget i akutafdelingen, fortæller han.

Ukendt farvand

Afdelingssygeplejersken har været ansat på sygehuset i Herning i 22 år, hvoraf de seneste 12 år har været på akutafdelingen.

- I akutafdelingen er vi vant til at navigere i ukendt farvand, siger han.

Derfor kommer hans mange års erfaring ham til gode. Det samme gør det gode system og den struktur, der er blevet brugt mange kræfter på at skabe for at kunne håndtere coronavirussen bedst muligt.

Men Peter Hansen Jakobsen erkender samtidigt også, at han ikke har oplevet noget lignende tidligere.

- Jeg har aldrig stået over for de udfordringer, som vi gør nu, siger han og tilføjer:

- I en akutafdeling er man vant til hele tiden at være et skridt foran. Så tilgangen er ikke ny. Men det her er så massivt.

I øjeblikket sidder to medarbejdere og arbejder på at sikre, at der hele tiden er personaleressourcer nok. Hver morgen, når øjnene slås op, venter en ny dag med en stor portion uvished.

- Hvad møder vi ind til i dag? tænker man, siger Peter Hansen Jakobsen med henvisning til, hvor mange nye corona-tilfælde der mon er.

Et krævende job

På det nyoprettede corona-afsnit er der plads til omkring 50 patienter, som skal være isoleret for at undgå smittespredning. Selv om man på sygehuset er vant til at have med isolerede patienter at gøre, så er det stadig en ekstra udfordring.

- Isolationspatienter kræver ekstra ressourcer. De skal håndteres på en helt anden måde. Man skal tænke meget på, hvad man rører ved. Det er hårdt at arbejde så lang tid i værnemidler. Hvis næsen klør, skal man ikke klø, forklarer afdelingssygeplejersken.

- Det er også mængden af patienter, der kan blive en udfordring, forklarer han.

Personalet får rigtig meget undervisning i hygiejne, og isolationspatienterne kræver, at der er to fra personalet inde på stuen ad gangen, mens der også skal være en fra personalet ude på gangen.

- Den ene på stuen kan finde udstyr, mens den anden hele tiden er ved patienten. Og så skal der være en fra gangen til at tage imod eksempelvis coronapodning, blodprøver eller andet, som hurtigt skal analyseres. Hvis man først går ud fra stuen, skal tøj, maske og briller af, fortæller Peter Hansen Jakobsen.

Det summer

Han har kun ros tilovers for sine kollegaer, som udfører et stort stykke arbejde.

- Personalet yder en kæmpeindsats. De er så omstillingsparate, og det gælder alt fra samarbejdspartnere, vagtlæger og så videre, siger han.

Inde på sygehuset fornemmer man også en stilhed før stormen.

- Det summer meget. Folk er spændte på, hvad det ender med. Vi får flere og flere og også dårligere patienter, men vi kan følge med, og det er også nu, vi øver os og gør setuppet helt klar, siger han og understreger dog samtidigt:

- Der er en beredskabsleder til stede døgnet rundt, som følger udviklingen. Der er akutlæger, infektionsmedicinere og koordinerende sygeplejersker. Så setuppet er på plads.

Fagligt spændende - og hårdt

På den ene side er det ifølge Peter Hansen Jakobsen rent fagligt spændende at være med til løfte opgaven med at dæmme op over for coronavirussen.

- Men det er også hårdt. Jeg bruger alle mine vågne timer på det. Der er også mange spørgsmål fra personalet blandt andet om, hvorvidt de nu kan møde ind på arbejde. Så der er meget beroligende personalekontakt. Det kræver en ekstra arbejdsindsats fra alle, og jeg møder stor velvilje blandt kollegaerne. Men folk er spændte på, i hvilken grad man skal arbejde i den kommende tid, siger han.

- Det er vigtigt, at det bliver en koordineret indsats med en stramt styret koordinering. Det er den struktur, vi har arbejdet på, siger han og tilføjer - kort og godt - om arbejdet med de mange forberedelser:

- Det er utroligt imponerende.

Det er langt fra kun akutafdelingen på sygehus, hvor der tages særlige forholdsregler. Kiosken på sygehuset er åben. Men af sikkerhedsmæssige årsager foregår det på gammeldags købmandsfacon, hvor kunderne står udenfor og vælger de ting, de gerne vil købe. Foto: Henrik Ole Jensen
Teltet, der er sat op uden for Regionshospitalet Hernings indgang Vest, er så personalet kan afspritte og rengøre bårer fra de patienter, som har coronavirus, eller hvor der er en mistanke om det. Foto: Henrik Ole Jensen