Gratis influenza-vaccine: To stik skal hjælpe ældre og sårbare gennem vinteren

Regionen, dens 19 kommuner og regionens praktiserende læger vil havde ældre og sårbare til at lade sig vaccinere mod influenza - og pneumokok-lungebetændelse

1. oktober 2020, 12.21

Foto: Colourbox

MIDTJYLLAND Ældre, der er fyldt 65 år, mennesker med visse kroniske sygdomme, svært overvægtige og gravide kan fra 1. oktober blive vaccineret gratis mod influenza. Ældre, der er fyldt 65 og mennesker med visse kroniske sygdomme kan desuden blive vaccineret gratis mod pneumokok-lungebetændelse.

Det oplyser Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

De to stik kan gives på én gang hos egen læge og på nogle apoteker.

- De fleste vil nok give mig ret i, at det er træls at blive ramt af influenza eller lungebetændelse. Men for ældre eller sårbare kan det udvikle sig i en grad, hvor det kræver indlæggelse på et hospital. Det kan være ganske alvorligt for den enkelte, men det er også alvorligt for vores hospitaler, som i denne vinter skal kunne håndtere en eventuel anden bølge af covid-19-smittede. Derfor appellerer vi til, at flest mulige tager imod tilbuddet og lader sig vaccinere mod de to sygdomme, vi har en vaccine imod, udtaler Henrik Fjeldgaard (S), som er formand for regionens, kommunernes og de praktiserende lægers samarbejdsorgan, sundhedskoordinationsudvalget.

Kampagne skal opfordre

Regionen, kommuner og lægerne er gået sammen om en oplysningskampagne med opfordring til influenza- og pneumokok-vaccination.

Kampagnen bliver synlig på plakater, informationsskærme og sociale medier og medarbejdere med kontakt til kampagnens målgrupper på hospitalerne, i hjemmeplejen og i almen praksis er blevet opfordret til at tale med borgerne om vaccination.

Vaccine og corona

Vaccinationerne mod influenza og pneumokok-lungebetændelse gør ikke kroppen mere modstandsdygtig over for coronavirus, men der er et andet aspekt i forhold til coronavirus, som ifølge Henrik Idriss Kise, formand for de praktiserende læger i Midtjylland, er væsentligt.

- Hvis du bliver vaccineret mod influenza og pneumokok nu, så kan du mindske risikoen for at få en alvorlig lungebetændelse eller influenza som komplikation oveni covid-19, hvis du altså er så uheldig at blive smittet med coronavirus i efterår eller vinter. Vi vil rigtig gerne undgå komplikationer oveni covid-19, som er alvorlig nok i sig selv. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man lader sig vaccinere, hvis man er i målgruppen, siger han i pressemeddelelsen.

De særlige risikogrupper kan blive vaccineret gratis fra 1. oktober og til 15. januar 2021, mens andre kan blive vaccineret mod betaling hos egen læge og på nogle apoteker.