Når det skuffer til den gode side: Løgnen afsløret og afsenderen straffet

Udgivet:10. august 2022, 12.31

Læsetid:4 minutter

Kurt H. Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Kurt H Jørgensen lokalhistoriker og forfatter

Knap nok var sidste onsdagsavis kommet ud af trykkeriet, før læsere begyndte at kommentere på sidste uges klumme. Et par stykker mente, at så længe der var krig i Europa, de hjemløse på Markedspladsen ikke har fået forbedrede forhold og mere i samme boldgade, så var det spild af god spalteplads at fokusere på lyspunkter.

Der var en opringning, hvor Dirch Passers vise blev afsunget - tak for det - og så var der også en, som syntes, at klummens signatur var underlig bagvendt. Så det kræver naturligvis en forklaring.

Faktisk var det et af Ingvar Cronhammars tilbagevendende ordspil. Han brugte det i betydningen »ikke så ringe endda« eller »det kunne have været meget værre.« For eksempel i forbindelse med en udstilling på Heart, hvor det ikke kunne forudses inden fernisering, om udstillingen var genial eller overvurderet. Når det skuffede til den gode side, var det en stor ros fra Cronhammars side.

Uanset diverse bemærkninger, så har jeg sat mig for at afsøge, om det i alle tilfælde står så galt til, som vi siger. Den mentale jahat er kommet på, og det kan aflæses i, hvad der hænger ved efter en uges avislæsning.

En læser mente ikke, at der var proportioner i at omtale et enkelt skib med korn fra Ukraine, men nu er der kommet gang i flere skibe. Måske vil det stabilisere verdens fødevarepriser, måske vil det gøre godt for mangelsituationen i Afrika, måske ender det første skib med at være starten på noget større - og så var det jo netop et af disse lyspunkter, man kunne lede efter. En avis har skrevet, at fødevarepriserne faktisk er på vej ned igen.

Når nogle mennesker misbruger ytringsfriheden, så sætter det medierne i klemme. Trump kan jo uhindret fortsætte med at gentage, at »valget blev stjålet« fra ham, selvom intet faktuelt kan underbygge den påstand. På den måde bidraget medierne, uden at ville det, til at distribuere fake news, alene ved at citere Trump.

Det samme har man gjort, hvis man har citeret konspirationsteoretikeren Alex Jones. Derfor var det et lyspunkt i mørket, da han forleden blev dømt i sagen om skoleskyderiet i Sandy Hook i USA i 2012. Det var den tragiske begivenhed, hvor en 20-årig først dræbte sin mor og herefter tog hen til skolen, brød ind og dræbte 26 mennesker. Episoden er i enhver henseende veldokumenteret.

Alligevel påstod Alex Jones, som drev en radiokanal og var meget synlig på de sociale medier, at det hele var et svindelnummer, iværksat af Obama-administrationen og med skuespillere. Formålet skulle være at skabe baggrund for mere våbenkontrol. Ifølge Jones var både de sørgende forældre og begravelserne rent skuespil og digtværk. De sørgende familier blev som følge af disse historier chikaneret af Jones’ lyttere.

Nu er der faldet dom, og flere følger måske, han er dømt for ærekrænkelser og skal betale erstatning. I USA kan den slags løbe op i ret så mange millioner, så medmindre våbenlobbyen holder hånden under ham, så er han blanket af, ligesom man må formode, at hans historier hører op.

Man kan ærgre sig over, at de berørte familier er krænket og chikaneret, men nu kan man glæde sig over, at løgneren er hængt til tørre og skal erstatte sine skader. Gid det måtte afskrække andre med tilsvarende ideer.

Afslutningsvis skal det nævnes, at Cronhammar anvendte udtrykket om at skuffe så mange gange, at adskillige har troet, at han selv har fundet på det. Men det har han ikke. Man ved, at det i hvert fald har været brugt i landbruget, hvor man altid kan finde en skuffelse. Høsten kunne jo slå fejl. Og når den ikke slår fejl, så falder priserne. Måske falder regnen så sent, at kornet må tørres. Hvis priserne går op, så brokker dem med dyrene sig over foderpriserne. Sådan kunne man blive ved.

Så kom den sommer, hvor landbrugets førstemand - præsident kalder man sig i de kredse - H.O.A. Kjeldsen, efter en særdeles god høst faktisk ikke kunne finde et eneste hår i suppen, da pressen spurgte. Hvorefter han beskrev årets høst med udtrykket »Den skuffer os til den gode side.«

Læs også
<span>Når det skuffer til den gode side:</span> Oven over alting stråler moder sol <span>Når det skuffer til den gode side:</span> Oven over alting stråler moder sol
Læs også:
Når det skuffer til den gode side: Oven over alting stråler moder sol

Indlæser debat