Danmarks ældste fylder 150

Den herningensiske sikkerhedssko-virksomhed Sika Footwear fylder 150 år med fjerde generation ved roret

25. maj 2020, 12.58

Herning-virksomheden Sika Footwear fylder rundt: Producenten af sikkerhedssko har eksisteret i 150 år. Foto: PR-Foto

ERHVERV Selv om man blev født helt tilbage i 1800-tallet og stillede træskoene i 1979, kan man åbenbart godt være i fuld vigør i 2020. Det herningensiske firma Sika - Danmarks ældste fabrikant af sikkerhedssko - fylder nu 150 år med fjerde generation ved roret.

Da familien Engelbredt begyndte at producere træsko tilbage i 1870, var der ikke synderligt fokus på hverken sikkerhed eller komfort på arbejdspladsen, og træsko var bare noget, man havde på af nødvendighed. 150 år og fire generationer senere har virksomheden udviklet sig til at være en af de førende aktører på markedet for højt specialiserede sikkerhedssko under navnet Sika Footwear - og forretningen fremstår kernesund.

Virksomheden er rentabelt drevet med stærke resultater, og 150-årsfødselaren har således udelukkende fremvist regnskaber med overskud i hele det nye årtusinde.

Frem til 1979 fokuserede virksomheden på almindelige træsko, men herefter tog man en skelsættende beslutning. Produktionen blev professionaliseret til fremstilling af sikkerhedstræsko til industrien og arbejdstræsko til blandt andet slagterier. Gennem en række samarbejdsaftaler med danske og udenlandske producenter begyndte Sika Footwear ligeledes at producere sikkerhedssko- og støvler, som danner grundlaget for deres nuværende produktportefølje.

Stor erfaring er en fordel

Udvidelsen har båret frugt, og i dag tilbyder Sika Footwear som den eneste fabrikant sikkerhedssko til alle brancher i Danmark. Virksomheden har 150 ansatte fordelt på hovedkvarteret i Herning, salgselskaber i Norge, Sverige, Tyskland, og Holland samt egen produktion i Ukraine.

- Nøglen til vores vækst ligger i vores mange års erfaring, innovative tilgang og brede sortiment. Men at sige at vores 150 års erfaring alene giver os en afgørende konkurrencefordel, vil nok være at strække den. Selvom virksomhedens flotte alder og uafbrudte familieejerskab på mange af vores udenlandske markeder giver os en grad af troværdighed, der er svær at matche, siger Hans Løve, der bærer titlen Head of Sales and Marketing hos Sika Footwear, i en pressemeddelelse.

Bæredygtige sko

Hvor træskoene kun i mindre grad har ændret sig siden 1970’erne, er man nået frem til en helt anden standard for sikkerhedsskoene. Der stilles konstant nye krav til komfort og sikkerhed, som Sika Footwear søger at honorere gennem et tæt samarbejde med kunderne.

- Man skal kunne holde til at have vores produkter på en hel arbejdsdag. Skoene skal være åndbare, lette og behagelige uden nogen form for gener for brugeren. Derfor bruger vi mange ressourcer på at udvikle skoene i samarbejde med de folk, som skal bruge dem. Afstanden mellem almindelige sko og sikkerhedssko er meget mindre end tidligere, samtidig med at de skal overholde et tårnhøjt sikkerhedsniveau, siger Hans Løve.

Også strømninger uden for sikkerhedsbranchen har haft indflydelse på fødselarens prioriteter. Sika Footwear søger mod helt nye materialer, og de har som de første på markedet lanceret en sikkerhedssko produceret udelukkende af genbrugte plastikflasker.

- Vi skal være på forkant med udviklingen og lytte til de ønsker, vores kunder har - eller allerhelst - kommer til at få. Det har været vores fremgangsmåde de sidste 150 år, og det vil det også være de næste 150 år, siger Hans Løve.