Standpunkt: Valgsejr til de gamle partier

6. juni 2019, 10.00

Foto: Flemming Hansen

Efter fire ugers valgkamp, gætterier, meningsmålinger og bogstavlege kender vi nu det faktiske resultat af Folketingsvalget 2019. Væk er formodninger og forhåbninger. Nu er der fakta på bordet. Vælgerne har stemt, og den skinbarlige sandhed står lysende klart for de enkelte partier og deres kandidater - samt for alle os andre.

Fakta er, at Venstre stormer frem med 9 mandater til samlet 43. Socialdemokratiet går et mandat frem til 48. Radikale drøner frem med hele 8 mandater til 16. SF får en næsten tilsvarende fremgang på 7 mandater til 14. Og også Konservative fordobles med en fremgang på 6 mandater til 12. Og så kommer debutpartiet Nye Borgerlige ind med 4 mandater.

Modsat er der slag til Enhedslisten, gigantiske øretæver til Liberal Alliance og Alternativet, der begge halveres, og en decideret slagtning af Dansk Folkeparti, der går tilbage med hele 21 mandater til 16.

Det blå flertal er væk, Løkke træder tilbage som statsminister og Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen har flertal til at danne rød regering og indtage statsministerposten.

Efter valget i 2015 konstaterede jeg i Folkebladet dagen efter, at det blev et af de mest spændende og overraskende valg i nyere tid. Og et af de mere paradoksale. Fordi Socialdemokratiet gik frem, men mistede magten til Venstre, som ellers gik markant tilbage. Altså det stik modsatte af situationen i 2011.

Og nu viser Folketingsvalget i 2019 sig så at blive lige så spændende - ikke mindst efter valget.

Venstre er valgets helt store vinder. Men partiet kan ikke danne blåt flertal, fordi vælgerne har straffet LA og DF. Og Socialdemokratiet mistede en halv procent, men går et mandat frem, er med 48 folketingsmedlemmer fortsat Danmarks største parti og kan danne et rødt flertal, som dog baserer sig på et samarbejde i rød blok, der kan vise sig ganske vanskeligt for Mette Frederiksen at stå i spidsen for.

Det bliver mindst lige så spændende som valget at følge med i, hvad de næste dage med dronningerunder og politiske forhandlinger munder ud i.

Danskerne har med valget vist, at vi vil de gamle partier.

Vi er trætte af Dansk Folkeparti, som snakker og har mange krav og holdninger, men når alt kommer til alt sjældent ønsker at tage del i ansvaret.

Vi viser partierne, der går tilbage, at vi er trætte af symbolpolitik, personsager, sniksnak og vidtløftige udmeldinger og krav.

Og vi viser med vores stemmer, at vi ikke gider eksperimenter eller tosserier fra de yderste fløje, og at vi ikke vil have vanvidspartiet Stram Kurs ind at lave ballade og kaos i vores folkestyre.

Vi går med valget med det politisk sikre og sender et klart signal til politikerne om, at vi nu ønsker handling, løsningspolitik og ansvarlighed fra gammelkendte partier, der gennem mange årtier trods op og nedture, pletskud som skæverter har vist sig driftssikre.

Så nu er det op til jer, kære politikere, at leve op til vores ønsker og tillid.

Valgkampen og de gratis omgange er forbi.

Nu skal I styre Danmark sikkert og økonomisk ansvarligt gennem de barske farvande og tage grundigt hånd om alle de udfordringer, der står i kø og venter på, at alle forsikringerne fra valgkampen nu omsættes til handling.

Der er nok at tage fat på.

På gensyn!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk