Kloster, kunst og papirklip

Dagstur til Børglum Kloster med blandt andet Per Arnoldi-udstilling samt på papirkunst-museet i Hune. Læserklubben tager igen på tur tirsdag 7. april

22. februar 2020, 06.09

Fingersnilde i verdens­klasse. Det er helt eventyrlige værker, vi får at se på Museum for Papirkunst.

Hun klipper motiver med drømme og saks - papirsilhuetter af den fineste slags. Disse og meget mere kan vi se på Museum for Papirkunst, hvor den verdensberømte psaligraf Bit Vejle udstiller sine og andres imponerende værker gennem 30 år.

Men først tager vi til Børglum Kloster og oplever historiens vingesus sammen med nogle skønne udstillinger inden for både kunst, kultur og historie. Som noget helt særligt vises i denne periode »Fra Arnoldis Atelier«.

Bussen kører fra Silkeborg, Ikast og Herning mellem klokken 6.35 og 7.20. Morgenkaffe og brød undervejs nordpå.

I magtens centrum

Første aftale er med rundviseren på Børglum Kloster. Når man står her ved klosteret på denne afsides beliggende bakketop, kan man undre sig over, at netop dette sted blev valgt til det nordenfjordske magtcentrum gennem hele middelalderen.

Vi får den spændende historie og finder blandt meget andet ud af, at her tidligere har ligget et tingsted og en kongsgård. Det var her på tingstedet, at oprøret mod Knud den Hellige begyndte i 1086. I vikingetiden og den tidlige middelalder havde de danske konger ikke fast bopæl, men indlogerede sig rundtomkring i landet på de såkaldte kongsgårde. Disse fungerede som administrationscentre for varetagelse af kongens interesser og inddrog blandt andet skatter.

Moden igennem tiden

Vi indlemmes i historierne og hemmelighederne på vores rundvisning. Der bliver også tid til på egen hånd at se os om i de mange udstillinger. For eksempel kan man se kjoleudstillingen »Kunsten at klæde sig« med mode gennem et helt århundrede. Også den enestående kopi af Bayeux-tapetet, der gennem broderi illustrerer Slaget ved Hastings, er at finde her.

Som noget ganske særligt udstiller Per Arnoldi på klostret i denne periode. Om denne udstillinger lyder det:

»Arnoldi har været rundt i de yderste hjørner i sit lange liv og sit store værksted i Raadvad for at finde værker, der kunne give et rigt billede af hans rastløse virksomhed, spredt over mange genrer: Malerier, skulpturer, tegninger, grafik, plakater, porcelæn, keramik, scenografi, farvesætninger ... men også bøger, foredrag, journalistik, debat , optræden med egen jazztrio samt radio og tv.

Arnoldi har arbejdet i over 28 lande, og udstillingen vil i fotos dokumentere flere af de fjerne indsatser i både Japan, USA og Europa. Skulpturerne omfatter både ældre udkast og hans helt nye projekter til nationale monumenter, som for eksempel mindesmærket for de faldne krigssejlere i Anden Verdenskrig, som dronningen afslørede september 2017 i Mindelunden i Ryvangen ved København. Således prøver udstillingen at komme godt »ud i krogene«, selvom det, med så omfattende et værk, næsten er en uendelig opgave.

Tusinder og atter tusinder af eksempler på hans kunst er spredt vidt ud i verden. Alene de over 600 internationale plakatopgaver, hver trykt i store oplag, har udbredt kendskabet til hans særlige meget klare og moderne stil.«

I Café Vognporten skal vi nyde en lækker »Kloster tallerken« bestående af både fisk, kød og ost.

Fantastiske papirsklip

Herfra går turen til Hune, hvor vi skal besøge den verdensberømte psaligraf Bit Vejle på Museet for Papirkunst. I denne imponerende udstilling, der priser fordybelsens kunst både for udøveren og for iagttageren, finder vi et bredt udvalg af de mange værker, som Bit har skabt med sin broderisaks igennem 30 år.

Der er ligeledes skiftende udstillinger af andre anerkendte papirkunstnere.

På turen hjemad kører vi lige gennem Blokhus og får et kig på havet, mens vi nyder eftermiddagskaffe med kage til.

Hjemkomst mellem klokken 19 og 20.

Prisen for denne tur er for avisens abonnenter 870 kroner. Prisen inkluderer buskørsel, morgenkaffe og brød, rundvisning på Børglum Kloster, frokost, besøg og rundvisning på Museum for Papirkunst i Hune samt kaffe og kage.

Tilmelding til Læserklubben

En rundvisning venter på det spændende Børglum Kloster, hvis historie går meget langt tilbage i tiden. Ud over historie finder vi her også masser af kunst og kultur.