Danmarksrekord: Søstre har delt nyrer i 50 år

Operationen gik glat for to enæggede Herning-tvillinger i 1969, og den transplanterede nyre fungerer stadig

16. februar 2019, 06.57

74-årige Ruth Gamskær Agergaard i Sunds (t.h.) er formentlig den dansker, der har levet længst med en andens nyre. Transplantationsteknikken havde kun været i brug i få år i Danmark, da hun 19. februar 1969 fik en ny nyre af sin tvillingesøster, Grethe. Foto: Flemming Hansen

SUNDS Tirsdag i næste uge er en særlig dag for tvillingesøstrene Ruth Gamskær Agergaard, Sunds, og Grethe Fehrs, Skive. 19. februar er det præcis 50 år siden, den dengang 24-årige Ruth Gamskær fik indopereret den ene af sin søsters nyrer. Hun er dermed så vidt vides den dansker, der har levet længst med en andens nyre.

- Jeg fik et nyt liv forærende, fastslår Ruth Gamskær Agergaard hjemme i parcelhusstuen i Sunds.

Det er ikke overdrevet. Hun var kun to år gammel, da hun fik konstateret nyrebetændelse og måtte tilbringe det meste af et barneår på sygehuset. Forældrene fik besked om, at de ikke skulle regne med, at hun blev ret gammel.

Først som 16-17-årig begyndte hun dog at blive mærkbart påvirket af sygdommen, og da hun i 1966 flyttede til Herning, begyndte hendes nye læge at snakke om den få år gamle mulighed for at få en nyretransplantation.

Kunne ikke klare julekuglerne...