Britisk museum forhandler med Grækenland om klassiske skulpturer

Ifølge et græsk lokalmedie forhandler den græske regering med British Museum om de såkaldte "Elgin Marbles".

Udgivet:04. december 2022, 02.52

Læsetid:2 minutter

To dele af "Elgin Marbles" fra Parthenon-templet i Athens ses her på museet British Museum. (Arkivfoto).

/ Ritzau /

1 år siden

ATHEN Den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har i denne uge mødt George Osborne, chef for det britiske museum British Museum, til hemmelige forhandlinger på et hotel i London.

Det rapporterer det græske lokalmedie Ta Nea.

Grækenland har længe ønsket, at det britiske museum skulle aflevere de såkaldte "Elgin Marbles" tilbage - en række flere tusinde år gamle græske skulpturer.

"Elgin Marbles" blev taget fra Parthenon-templet i Athen tidligt i 1800-tallet af den britiske diplomat Lord Elgin og bragt til London.

Ifølge Ta Nea var forhandlingerne mellem de to parter i et "afsluttende stadie". Græske embedsmænd understreger dog ifølge mediet, at "forhandlingerne stadig kan gå i hårdknude i 11. time".

- Det er muligt, at en gensidigt fordelagtig løsning kan findes. Parthenon-skulpturerne kan genforenes, og der kan tages hensyn til British Museums bekymringer, har Mitsotakis ifølge det græske nyhedsbureau ANA-MPA sagt mandag.

- Jeg kan forstå, at der er momentum. Jeg taler helt bevidst om en genforening af skulpturerne, ikke en tilbagelevering.

British Museum har lørdag udsendt en pressemeddelelse, hvor der stod, at det ønsker "et nyt samarbejde om Parthenon-skulpturerne med Grækenland", og at det var parat til at gå i forhandlinger med Grækenland om det.

- (Men) vi handler inden for lovens grænse, og vi kommer ikke til at splitte vores fantastiske samling ad, da den fortæller en unik historie om vores fælles menneskehed, fortsatte pressemeddelelsen.

Premierministerkontoret i Grækenland er ikke vendt tilbage på forespørgslen om en kommentar til forhandlingerne.

Parthenon-templet blev bygget mere end 400 år før Kristi fødsel til ære for Athena, den græske gudinde for krig og visdom.

Tidligt i det 19. århundrede beordrede Lord Elgin håndværkere til at nedtage hele friser fra templets vægge. Lord Elgin solgte dem til det britiske parlament, som i 1817 gav dem til British Museum.

/ritzau/AFP