Heart fylder 10 år: Kunstkampen, der blev vundet

Museet for moderne kunst i Herning, Heart, markerer i efteråret sit 10-årsjubilæum. En periode, hvor museet har oplevet succes, udfordringer, der er overvundet, og ikke mindst er museet kåret som en af de 125 smukkeste bygninger i verden

23. september 2019, 19.49

Lørdag 28. september markerer Heart sit 10-årsjubilæum med åbningen af to nye udstillinger og et festligt dagsprogram med designermarked, brunch, livemusik, familieaktiviteter og gratis fødselsdagskage til alle gæster. Foto: Heart

HERNING Målt med det store universelle stopur kan ti år synes som blot et blink med øjet, et knips med fingrene.

Men i Herning har byens museum for moderne kunst i det selvsamme tidsrum formået at slå mange og vigtige hjerteslag. I september fejrer Heart sit 10-årsjubilæum og har i løbet af den periode udviklet både midtjydernes tilgang til kunst, danskernes anskuelse af Herning som seriøs kulturel metropol og med sin blanding af unik arkitektur og kunstnerisk udstillingsprogram tilført byen et internationalt penselstrøg.

- Jeg var advaret på forhånd: At løbe et moderne kunstmuseum i gang i Herning bliver en hård, op-ad-bakke opgave, sagde folk omkring mig, husker museumsdirektør Holger Reenberg, Heart.

- Netop derfor er jeg både glad for og stolt over den måde, Heart har udviklet sig som museum - sammen med den måde, folk her i området og i hele landet generelt har åbnet sig mod og udviklet sig sammen med byens nye museum og det at få en kulturel oplevelse. Det har været en lang proces, og som en lokal direktør sagde til mig: Du skal arbejde længe, før du ser din første kunde. Men det har været sliddet værd, slår Holger Reenberg fast.

Og efterlader samtidig ingen tvivl om, at hans eget hjerte slår for Heart.

Internationale arkitektoniske tanker

På trods af advarslerne greb københavneren chancen, da han fik tilbudt stillingen som direktør - som udgangspunkt for en gruppe målrettede og ambitiøse midtjyders plan om at videreudvikle det etablerede Herning Kunstmuseum til et nyt kulturhus for moderne kunst. Med sin familie flyttede Holger Reenberg til Herning, og indgik sammen med blandt andre bestyrelsesformanden for det eksisterende museum, Lars Damgaard, i jagten på den rette arkitekt til at forløse visionerne om et museum med internationalt snit og appeal.

I den anonyme arkitektkonkurrence faldt valget af arkitekt også på den internationalt anerkendte amerikanske arkitekt Steven Holl, og hans tanker om at lade områdets markante historiske bygning, den tidligere skjortefabrik Angli, danne inspiration for et nyt museum. Set oppefra har de kurvede linjer i Holls museumsbygning fået form af skjorteærmer i en bunke.

På den måde blev Heart et unikt hus kombineret af natur, form, struktur og kulturel historie. Et museum i ét plan med plads til en permanent samling, et område med skiftende udstillinger, et auditorium med plads til 150 stole, musik-øverum, brasserie, museumsshop, mediebibliotek, kontorer og et smukt aktivt landskab udenom med volde og vand, som reflekterer solens stråler. Indenfor sørger præcisionen i loftets buer for at samle og reflektere det naturlige lys fra ovenlysvinduerne og ned på væggene i de organisk formede udstillingsrum.

- At museet forrige år blev valgt som en af de 125 smukkeste bygninger i verden, vidner om den kvalitet, vi var i stand til at skabe her inde midt i landet i Herning, siger en synlig stolt museumsdirektør.

Nye udstillingsveje

Den smukke bygning har fra indvielsen dannet rammen om museets faste samling af kunstnere som Piero Manzoni - det er ham med hovedværket fra 1961, Merda d’artista, kunstnerens egen afføring på dåse, som turistskiltet på motorvejsskiltet syd for Heart afbilleder - Poul Gadegaard, der oprindeligt udsmykkede Angli-skjortefabrikken, lokale Ingvar Cronhammar, Bjørn Nørgaard, Sven Dalsgaard, Per Kirkeby og græske Jannis Kounellis. Dertil er det i løbet af de første ti år blevet til række succesfulde udstillinger, som har bidraget til at manifestere Heart.

- For eksempel var vores åbningsudstilling med Kounellis noget helt særligt, som trak mange gæster. Igennem årene har vi udviklet vores måde at udstille på. Vi er gået nye veje, og det har været populært og bidraget til at øge antallet af besøgende igen efter et par udfordrende år i forbindelse med finanskrisen - og samtidig øget både den nationale og internationale respekt omkring Heart, siger museumsdirektøren.

Det gælder eksempelvis den konstante udvikling af museets internationale biennale Socle du Monde, med rødder tilbage i skjortefabrik og kunstmæcen Aage Damgaards tanker om at lade kunstnere og erhvervsliv inspirere hinanden. Mens Holger Reenberg blandt museets nyeste udstillingskoncepter peger på blandt andet Heartfuture, som sætter fokus på yngre stjerner fra både den danske og internationale kunstscene, Heartdesign, som museet bruger til at sætte national og international dagsorden gennem udstillinger af design, mode og arkitektur, og Heartbeat, der er intime koncerter – med alt fra klassisk til moderne musik.

- For eksempel blev vores udstilling om computerspil en kæmpe succes, der var med til at åbne dørene for nye typer af museumsgæster, som vi har en god fornemmelse af har fået en positiv oplevelse af at besøge et museum for moderne kunst og kan blive blandt fremtidens gæster hos os.

Gastronomisk twist til caféen

Sammen med alle øvrige gæster kan de i jubilæumsåret også nyde det nye køkken i museets café. Her er kokken Kalle Ljungar Sødring tiltrådt som køkkenchef. Med baggrund fra restauranter som Pastis, Den Lille Fede og God Smag i Københavnsområdet har han tilført caféen klassisk mad med et gastronomisk twist - blandt andet af lokale råvarer.

Medarbejderne er en vigtig del af succesen på Heart, som fejrer 10-årsjubilæum - blandt andet med gratis adgang. Foto: Heart