En pen ud over det sædvanlige

Ejvind Bjørnkjær - manden bag »Politisk Parantes« og utallige andre historier - fylder 70 år

Udgivet:19. april 2010, 18.02

Læsetid:2 minutter

Den flygtede 70-års fødselar Ejvind Bjørnkjær. Polfoto

Sonja Sabinsky

Populært midtpunkt

Ejvin Bjørnkjær, der hele sit liv har forsaget sit fornavn og hellere vil kaldes ved efternavn eller bare Bjørn, begyndte sin karriere i bladverdenen på Ringkjøbing Amts Dagblad i 1959.

I årene efter arbejdede han som skribent på forskellige provinsaviser og på Ritzaus Bureau - og hans pen, der hæver sig langt op over »gement« journalistsprog, kunne utvivlsomt have bragt ham vidt omkring i den danske medieverden. Men i 1973 skruede han ned for skribentvirksomheden og blev i stedet chefredaktør på Næstved Tidende.

Her var han indtil 1986, hvor han skiftede arbejdsadressen ud med indre København, da han blev chefredaktør og administrerende direktør for Den Liberale Presse (nu Dagbladenes Bureau), der blandt andet forsyner en række provinsaviser med artikler.

Bureauet har aldrig rigtigt sluppet den tidligre så afholdte chef, der siden tilbagetrækningen i 2002 har været freelanceskribent - og stadig er midtpunkt, når der festes et par gange om året.

Varm og rummelig

Som man også kan læse ud af Ejvin Bjørnkjærs »Politiske Parentes« giver han ikke meget for smartness og facade, som han også som privatmenneske udfordrer og demaskerer med sin karakteristiske ironi, der godt kan være lidt af en prøvelse for sarte sjæle.

Men man skal som bekendt ikke skue hunden på hårene. Bag den ironiske facade finder man et sjældent varmt og rummeligt menneske, der gerne rækker en hjælpende hånd eller låner et øre, når der er brug for det.

Det gælder ikke kun inden for den store familie, der tæller tre voksne børn og et kuld børnebørn - men også blandt venner og kolleger.

Endelig er dagens fødselar en engageret Venstremand - og også i den rolle har hans satiriske og underholdende pen gjort lykke såvel i tale som i sang.