Færre søger ind på pædagoguddannelsen

Fundamentet under vores samfund slår revner, siger rektor for Via University College, Harald Mikkelsen. Han efterlyser en national handleplan

Udgivet:07. juli 2022, 11.06

Læsetid:2 minutter

Rektor for Via University College, Harald Mikkelsen, fortæller, at der er sket et fald i antallet af ansøgninger til pædagoguddannelsen i Ikast på 28,5 procent - fra 179 ansøgninger i 2021 til 128 i år. Foto: Pr-foto

IKAST Fristen for at søge ind på de videregående uddannelser udløb 5. juli, og det ser sort ud for særligt de fire store velfærdsuddannelser: pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver.

Professionshøjskolen Via University College har i år modtaget 6850 ansøgninger til velfærdsuddannelserne, og det er 28 procent færre end i fjor.

Samme tendens viser søgningen til pædagoguddannelsen i Ikast. Her er der sket et fald i antallet af ansøgninger på 28,5 procent - fra 179 ansøgninger i 2021 til 128 i år.

74 ansøgere har i år søgt Pædagoguddannelsen i Ikast som førsteprioritet. Dét tal var sidste år på 94, og antallet af førsteprioritetsansøgninger er dermed faldet med 21,3 procent.

Grund til bekymring

Nedgangen i søgningen betyder, at der er risiko for tomme stole på pædagoguddannelsen i Ikast, der har plads til 138 studerende per år - 69 med start i august og 69 med start i februar.

Ifølge Harald Mikkelsen, der er rektor for Via University College, er der grund til at være bekymret over ansøgernes manglende lyst til en fremtid blandt velfærdssamfundets professionelle medarbejdere.

Risiko for velfærdssamfundet

- Det er et kæmpe problem for vores samfund og dermed os alle sammen, at for få vælger de vigtige velfærdsuddannelser. Når vi ikke kan uddanne det nødvendige personale til de funktioner, der udgør fundamentet for vores velfærdssamfund, står vi reelt i en situation, hvor fundamentet slår revner og er i fare for at kollapse, siger Harald Mikkelsen i en pressemeddelelse.

Han kommer med en klar appel til politikerne:

- Det er ikke Via men hele Danmark, der mangler studerende på både velfærds- og STEM-uddannelserne, og vi har brug for en national handleplan nu. Vi bliver nødt til at pulje alle gode kræfter fra både uddannelsesverdenen, fra praksis og fra politisk hold, så vi kan få flere til at vælge de fag, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Harald Mikkelsen vil blandt andet have en plan, der sikrer at særligt stx-gymnasierne viser eleverne, at universiteterne ikke er den eneste rigtige vej at gå. I dag er det kun 18 procent af stx-eleverne i Region Midtjylland, der vælger en velfærdsuddannelse, viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Nedgangen i søgningen betyder, at der er risiko for tomme stole på pædagoguddannelsen i Ikast, der har plads til 138 studerende per år - 69 med start i august og 69 med start i februar. Foto: Pr-foto
VIA University College

Via er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.

Via uddanner blandt meget andet til sygeplejerske, lærer, pædagog, ingeniør, bygningskonstruktør, designer, filmanimator, socialrådgiver, administrationsbachelor, fysioterapeut og bioanalytiker.

Via har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkeltuddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.