»Byggeaffaldssagen« er avis- og borgmesterskabt

21. september 2020, 13.20

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

RIND Herning Folkeblad gjorde mig deprimeret lørdag 19. september. Årsagen var artiklen om det deponerede i Rind Plantage.

Jeg husker det således, at et fornuftigt udvalg i byrådet først havde godkendt deponeringen, men så blev sagen af kommunens borgmester tilbagevist til udvalget. Og så er vanviddet udrullet efterfølgende. Normalt er jeg glad for at læse Herning Folkeblad, men denne lørdag morgen huskede jeg igen alle de artikler, der har været bragt i Folkebladet om forbedring af en skovvej, artikler som jeg har oplevet som helt forrykte og useriøse. Det gjorde mig deprimeret.

Det er beskrevet, at der er nedgravet plastik. Javel. Der nedgraves overalt på jordkloden millioner og atter millioner af kilometer kabler, som er plastikbelagte udvendigt. Og dette er stadig fuldt lovligt. Der nedgraves overalt på jordkloden masser af metal for eksempel den nederste del af lysmaster og stolper med trådhegn, vejskilte med videre. Hundredtusindvis af bygninger i Danmark har i årtier stået med tage af asbest herunder mange staldbygninger uden tagrender, således at hver regnbyge løber ned ad asbesttaget og ned på jordoverfladen.

Det nedgravede byggeaffald stammer fra bygninger, og beboerne i de pågældende bygninger har boet der uden at dø af forurening fra materialerne, som har været en del af deres boliger. De håndværkere, som oprindeligt anbragte de omtalte materialer i bygningerne, da de blev opført, gik og udførte deres arbejde uden mundbind og visirer. Jeg har selv været selvstændig i vandværkssektoren i 40 år, og vi projekterede mange kilometer vandforsyningsledninger, som var af PVC, og disse blev nedgravet overalt, og gennem PVC-rør pumpes der drikkevand ud til jordklodens befolkninger. Tidligere var vandrør typisk af asbest/eternit. I vores have har vi stolper, som er imprægnerede, før de blev nedgravet. Hvad med de underjordiske fjernvarmerør ?

Enhver logisk tankegang fortæller, at de materialer, der er brugt til forbedring af skovveje i Rind Plantage, ikke er forurenende. Den måde som Herning Folkeblad har omtalt sagen, og dette at kommunens borgmester ikke tænkte fornuftig i sagen, det deprimerer mig. Heldigvis får vi i løbet af cirka 15 måneder en ny borgmester. Det ville glæde mig, hvis jeg fremover kan betragte Herning Folkeblad som en seriøs avis hele vejen igennem med saglig info til os læsere. Og ja, det allermeste af det journalistiske i Herning Folkeblad er af fornuftig kvalitet. Når man hvert år betaler et beløb for at være med til at holde vor lokale medie kørende, så har man pligt til at sige det, når der smutter noget journalistisk ind i avisen, som er helt urimeligt. Heldigvis har vi en fornuftig debatredaktion på Herning Folkeblad, hvor vi alle kan komme til orde. Klog strategi. Det sælger aviser.

Den som elsker sin søn, han tugter ham i tide. Jeg holder meget af Herning Folkeblad. Derfor min indsigelse når der er artikler med, som er 100 procent udenfor, hvad der er sagligt. Det er ikke sikkert, at Danmarks Naturfredningsforening altid er 100 procent saglig, og jeg anbefaler Herning Folkeblad ikke at være talerør for useriøse indspark fra denne forening.

Læs også
Byggeaffaldet i Rind Plantage: Delafgørelse fra klagenævn sender sagen retur til teknik- og miljøudvalget
+Abonnement