Nye coronatiltag kan være på trapperne

Den seneste tids smittestigning får regeringen til at forudse flere restriktioner. Det kan blive øget brug af mundbind, som bliver bakket op af professor.

14. september 2020, 08.11

Den seneste tid har unge mellem 20 og 29 år især været blandt de nye smittetilfælde herhjemme. ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

KØBENHAVN Lige som man måske troede, at coronavirusset var kommet under kontrol, er der igen sket en stigning i antallet af smittetilfælde.

For at vende udviklingen går regeringen med overvejelser om at indføre flere restriktioner. Det kan blive lokale løsninger, som man allerede har set flere steder i landet.

- Skræddersyede, lokale løsninger skal gøre, at vi kan fokusere indsatsen dér, hvor smitten er, og at vi ikke behøver at brede det alt for meget ud alt for mange steder, siger sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).

Han ønsker endnu ikke at være mere konkret, i forhold til hvilke restriktioner der kan blive tale om, »da det er op til sundhedsmyndighederne at beslutte«.

I den seneste uge er der registreret de højeste daglige smittetal siden april.

Mellem 200 og 400 nye smittede er blevet tilføjet til statistikkerne dagligt, har Statens Serum Institut (SSI) rapporteret.

Det hører dog med til billedet, at der blev testet langt færre i april, end der gør nu. Derfor er der formentlig flere tilfælde, som opdages nu.

Fra 100 til 50

I Odense, København og 16 andre kommuner i hovedstadsområdet har de stigende smittetal medført udvidede restriktioner.

Blandt andet er forsamlingsforbuddet blevet sænket fra 100 til 50 personer. Og åbningstiderne for barer og værtshuse er ændret fra klokken 02 til 24.

Sundhedsmyndighederne har derudover bebudet, at yderligere tiltag kan blive nødvendige, hvis der fortsat er en negativ smitteudvikling i Københavns Kommune og omegn.

Eksempelvis kan brug af mundbind flere steder i det offentlige rum og skærpede afstandskrav på uddannelsesinstitutioner blive indført.

Netop øget brug af mundbind og lokale løsninger bliver kaldt oplagte værktøjer af Jens Lundgren, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Han bemærker dog, at det ikke er noget, der kan stå alene.

- Det skal gøres sammen med de andre ting, vi ved, der virker. For eksempel håndsprit og begrænset nærkontakt, mener Jens Lundgren.

Gråspurve med kanoner

Flere af den seneste tids udvidede restriktioner har været et forsøg på at bremse smittespredningen blandt særligt unge.

En del af de nye smittetilfælde har nemlig fundet sted blandt unge mellem 20 og 29 år.

På grund af udviklingen har flere borgmestre i hovedstadsområdet over for DR talt varmt for hårdere restriktioner i det københavnske natteliv.

Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen, advarer dog mod at indføre nye tiltag, før man har set effekterne af de allerede indførte tiltag.

Der kan således gå noget tid, fra en person bliver smittet, og til at personen senere bliver registreret som smittet.

- Man skal passe på, at man ikke skyder gråspurve med kanoner.

- Derfor synes jeg, at man anstændigvis bør vente og se, om det ikke begynder og falde om otte til ti dage, siger Torben Mogensen.

Fra regeringen forventer sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff, at man på trods af restriktioner vil komme til at se flere smitteudbrud den næste tid.

Det vides ikke, hvornår regeringen vil præsentere eventuelle nye restriktioner.

/ritzau/

På grund af stigende smittespredning blandt særligt unge har flere borgmestre talt varmt for yderligere restriktioner i det københavnske natteliv. ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix