EM-finale venter søndag: Danmark slutter finaletørke med sejr over Montenegro

Med en sejr over Montenegro i EM-semifinalen er Danmark klar til sin første store finale siden EM i 2004

Udgivet:18. november 2022, 19.27

Læsetid:3 minutter

Stregspiller Kathrine Heindahl jubler igennem på vejen til EM-finalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

HÅNDBOLD De danske håndboldkvinder er for første gang siden 2004 klar til en finale ved et internationalt mesterskab.

Det står klart, efter at Danmark fredag aften slog Montenegro i en intens semifinale ved EM i Slovenien med 27-23 efter dansk pauseføring på 14-10. I finalen søndag venter enten Frankrig eller Norge.

Holdet stod i sin tredje slutrunde-semifinale i træk under landstræner Jesper Jensens ledelse. Og tredje gang blev lykkens gang.

- Det er bare vildt. Altså, jeg sagde for lidt tid siden, at jeg var helt sikker på, at Danmark nok skulle stå i en finale inden for nogle år. Nu er vi her, siger landstræner Jesper Jensen til TV2 lige efter sejren.

- Vi har haft kæmpe pres på. De (Montenegro, red.) har jo det der blod og den passion, og vi kunne også se i dag, at når de får lov, så spiller de godt, og når vi var 100 procent på, og vi ikke lavede småfejl, så var vi gode.

- Det vigtigste er, at vi nu står i en finale. Vi er så glade og så stolte, siger Jesper Jensen.

De ekstremt medlevende fans fra Montenegro, som havde taget turen til Ljubljana, mødte holdene med et sandt støjinferno.

For danskerne gav det rammerne, som var det en regulær udekamp på Balkan, selv om enkelte danske båthorn forsøgte at trænge igennem larmen fra de montenegrinske fans.

EM-semifinale:

Danmark-Montenegro 27-23 (14-10)

Danmark, målscorere: Emma Friis 7, Mie Højlund 6, Mette Tranborg 3, Anne Mette Hansen 2, Trine Østergaard 2, Louise Burgaard 2, Kristina Jørgensen 2, Rikke Iversen 1, Kathrine Heindahl 1, Michala Møller 1

Montenegro, målscorere: Itana Grbic 7, Durdina Jaukovic 7, Jovanka Radicevic 3, Milena Raicevic 2, Matea Pletikosic 1, Ivona Pavicevic 1, Djurdjina Malovic 1, Tatjana Brnovic 1.

Udvisninger: Danmark 5, Montenegro 4

Tilskuere: 3600 i Ljubljana, Slovenien

Danskerne vendte sløj start

Montenegro red fra kampens start på bølgen fra fansene. Mens det danske angrebsspil led, bragte montenegrinerne sig foran 6-3 til stor begejstring for langt størstedelen af publikum.

Stille og roligt fik Danmark dog hanket op i forsvaret. Montenegros angrebsspil gik helt i stå, og fejlene stod pludselig i kø.

Fra målet til 6-3 efter otte minutter holdt Danmark modstanderen fra at score i næsten ti minutter og rykkede i front med 8-6.

Der var mange infights i begge ender af banen. Montenegrinerne følte tydeligvis, at danskerne spillede hårdt, mens danskerne omvendt mente, montenegrinerne filmede.

Montenegro formåede kun at score fire mål i halvlegens sidste 22 minutter. Så selv om Danmark brændte et par åbne chancer, kunne Jesper Jensen og co. tage en 14-10 med i omklædningsrummet til pause.

Men montenegrinerne åbnede anden halvleg med stor aggressivitet og kom på 14-14. Det vækkede det danske forsvar, som igen fik tætnet skotterne og holdt Montenegro fra fadet i otte minutter.

Herningensiske Emma Friis blev kåret til kampens spiller efter semifinalesejren. Den 23-årige venstrefløj scorede syv mål mod Montenegro og er stadig dansk EM-topscorer. Foto: Ritzau Scanpix/AFP

Tre Ikast-spillere i første finale med landsholdet

Angrebsspillet flød dog ikke helt, og Marina Rajcic stod flot i Montenegros mål, så det store hul blev ikke helt slået. Først ved 19-15 efter næsten 17 minutter var forskellen igen på fire mål.

Mod slutningen af kampen gik der lidt gummiarm i det danske hold, og da Louise Burgaard måtte ud i to minutter med tre minutter igen og tre måls forskel på måltavlen, levede spændingen fortsat.

Den sidste energi blev dog hevet frem, og da Mie Højlund scorede til 26-22 og 27-23, var finalepladsen en realitet.

Herningensiske Emma Friis fra Ikast Håndbold blev dansk topscorer med syv mål og kåret til kampens spiller i hallen. Den 23-årige venstrefløj kan nu se frem til karrierens første finale med det danske A-landshold. Det samme kan hendes klubkammerater Sarah Iversen og Simone Petersen fra Ikast Håndbold.

/ritzau/ og Just

Læs også
<span>EM-helte giver stolthed i Ikast:</span> De skaber i høj grad festen <span>EM-helte giver stolthed i Ikast:</span> De skaber i høj grad festen
Læs også:
EM-helte giver stolthed i Ikast: De skaber i høj grad festen
Læs også
To Ikast-spillere er nomineret til All Stars To Ikast-spillere er nomineret til All Stars
Læs også:
To Ikast-spillere er nomineret til All Stars
Søstrene Rikke og Sarah Iversen fejrer finalepladsen for fuld udblæsning.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indlæser debat