Skibbilds tidligere købmand død: Et helt liv med base på Skjoldsvej

Udgivet:15. januar 2022, 09.36

Læsetid:4 minutter

Karl Mulvad Skjoldsvej i Skibbild, sov nytårs-aftensdag stille ind i hjemmet på den vej, hvor han også var født, og hvor han gennem fire årtier drev købmandsforretning. Foto: Privatfoto

MINDEORD Døtrene Grethe og Gitte Mulvad har sendt mindeord om deres far, tidligere købmand i Skibbild, Karl Mulvad, der død, 93 år gammel.

Karl Mulvad blev i 1928 født i det gamle hotel på Skjoldsvej i Skibbild. Forældrene flyttede senere ind ved møllen, hvor han voksede op som den ældste i en søskendeflok på fire.

Som ung blev han udlært købmand i Ørre, og arbejdede herefter ved købmanden i Tjørring, hvor han mødte Karen, som han blev gift med året efter, at han i 1952 havde købt sin egen købmandsforretning i barndomsgaden Skibbild.

Efter brylluppet i januar 1953 drev de sammen købmandsbutikken i næsten 40 år - først som en lille hjørnebutik, som med tiden fik en tilbygning ned i haven. Butikken blev midt i 1960’erne indrettet som selvbetjeningsbutik - noget, der var en stor ting på det tidspunkt - og ikke set ret mange steder endnu.

I 1974 tog købmandsparret det store skridt at bygge en endnu større butik på den modsatte side af Skjoldsvej, og den drev de, til de gik på pension i slutningen af 1980’erne.

Men selv om forretningen lukkede, blev parret boende i den tilhørende privatbolig en halv snes år, før de byggede et helt nyt etplanshus - igen på samme vej, denne gang blot med husnummeret 16A.

Forretning og familie

Sammen med Karen fik Karl Mulvad børnene Leif, Grethe, Hanne og Gitte. Leif døde desværre syv år gammel, og det blev en sorg, som de lærte at leve med, men som de alligevel bar med sig igennem hele livet.

Bortset fra tabet af en bror husker børnene en dejlig barndom, hvor butikken selvfølgelig var omdrejningspunktet for hele familien, og hvor alle blev alle draget med ind med hver sine pligter.

Karl Mulvads arbejde var også hans fritidsinteresse, så selvfølgelig fyldte det meget i familiens liv. Men børnene kom til gengæld aldrig nogensinde hjem til et tomt hus, og der var altid tid til hygge og snak på kontoret efter skoletid.

Da købmandsparret gik på efterløn, rejste de en del for at indhente de manglende ferieture fra årene med forretningen. De oplevede meget af Europa og Norden, men nåede også så langt væk som Kina og de Dansk Vestindiske Øer.

Efterhånden som der kom børnebørn til, blev der brugt rigtig mange timer med dem - og de elskede at hygge om og forkæle dem.

Aktiv for Skibbild

Karl Mulvad var gennem alle årene en meget aktiv person i Skibbild, der var med i utallige foreninger/bestyrelser. Skibbild Idrætsforening fyldte meget hos ham, han var formand for Friskolen i Skibbild en årrække, og Skibbild Forsamlingshus havde en stor plads i hans hjerte.

I begyndelsen af 1990-erne etablerede han Skibbild Billardklub, hvor han var aktiv indtil ganske få år før sin død. Også Skibbild Bankoklub havde en speciel stor plads i Karl Mulvads hjerte. Han var med helt fra begyndelsen, arrangerede, købte ind, lavede regnskaberne, og meget mere, faktisk lige indtil coronaen satte en stopper for bankospillene i Skibbild Forsamlingshus. Trods et efterhånden ret dårligt syn havde han håbet, at han ville nå at komme med til banko og deltage en sidste gang. Men det nåede han ikke.

Karl Mulvad blev enkemand for næsten 11 år siden. Det var en stor sorg, men selv om han savnede sin Karen hver eneste dag, ville han trods alt også livet og familien, så han formåede at skabe sig et godt liv til trods for savnet.

Familiemæssigt var et af de seneste års helt store øjeblikke, da hans første oldebarn blev opkaldt efter ham.

Ture, genbrug og bøger

Som pensionist blev det til mange og lange cykelture helt frem til han fyldte 90 år, hvor det begyndte at gå ned af bakke med synet, og cyklen blev sat væk. Herefter var det gåturene rundt i Skibbild, der var med til at holde ham i gang helt frem til november 2021.

De sidste år blev Karl Mulvad også en meget flittig gæst på biblioteket, og da så synet begyndte at svigte, kastede han sig over lydbøgerne, som gav ham mange gode timer.

Også i den gamle butik på Skjoldsvej - som blev til genbrugsbutik - blev der tilbragt rigtig mange timer, først som aktiv frivillig, senere som afslutning og en snak efter gåturene.

En altoverskyggende interesse igennem hele livet har været fodbolden, først som aktiv spiller sammen med sine brødre, senere som en meget aktiv tilskuer, når børnene og senere børnebørnene spillede kampe. Og lige til det sidste fulgte han nøje med i superligaen, hvor FCM selvfølgelig var favoritten, men han så faktisk alt det fodbold, der var i fjernsynet.

Det var ikke kun synet, der til slut drillede. Karl Mulvad levede i flere år med en kræftsygdom, der i løbet af efteråret bredte sig så meget, at det tog livslysten. Han sov stille ind tidligt om morgenen 31. december - hjemme på den vej, hvor han var født, havde drevet sit virke og haft sit familieliv.

Han var til det allersidste et utroligt interessant menneske at tale med, helt skarp og meget, meget interesseret i verden omkring sig.

Karl Mulvad vil blive savnet af alle, der var tæt på ham.