Udvekslingsstudent blev en del af Sørvad-familien

Værtsfamilie fra Sørvad har netop sagt farvel til student fra Malaysia

12. januar 2017, 18.16

Familien Bonde består af Dorte og Ole samt børnene Andreas på 14 år og Christian på 16. Men i 11 måneder af 2016 var der et ekstra medlem i skikkelse af Yasser Mashor fra Malaysia. ?Privatfoto

SØRVAD Fra januar til december sidste år havde familien Bonde fra Sørvad et ekstra medlem. Familien er tilknyttet udvekslingsorganisationen AFS Interkultur Danmark, og da den 17-årige udvekslingsstudent, Yasser Mashor fra Malaysia, stod uden værtsfamilie, sagde de ja til at være velkomstfamilie i seks uger. Hvilket så endte med at blive 11 måneder.

- Yasser vadede direkte ind i vores familie og i vores hjerter. Han er så umiddelbar, glad, åben og positiv, at det var umuligt ikke at beholde ham, siger Dorte Bonde, som fortæller, at det hårdeste ved at være værtsfamilie derfor også var at tage afsked igen:

- Det er frygteligt at sende et ungt menneske, som er blevet en del af familien, om på den anden side af jorden og ikke vide, hvornår eller om man ses igen. Ellers har vi ikke haft dårlige oplevelser. Man kan selvfølgelig godt blive irriteret, vred eller bekymret, men det ville næsten også være mærkeligt, hvis alt var perfekt. Disse følelser har vi jo også indbyrdes i vores familie, siger hun.

Danmark med nye øjne

Familien Bonde har tidligere haft en dreng fra Brasilien boende i 11 måneder, og Dorte Bonde fortæller, at det begge gange har været en stor fornøjelse at vise Danmark frem for en person fra en helt anden kultur:

- Man ser sit eget land med nye øjne, på godt og ondt, for det er lidt som at opleve Danmark for første gang gennem deres øjne: Havet, stjernehimlen, som man ikke har set, hvis man bor i en kæmpe millionby, sne og selvfølgelig de danske traditioner og vaner, som vi tager for givet, men som er meget fremmedartede for andre, siger hun og tilføjer, at man også får set på sin egen familie og lokalsamfundet med nye øjne, når der kommer en og stiller spørgsmål og undrer sig.

- Vi bor i et lille lokalsamfund, og når vores udvekslingsstudenter deltager i arrangementer, sport og andre aktiviteter, så forgrener der sig en nysgerrighed og læring til andre. Derudover er det jo bare positivt at opleve, at man kan være meget forskellige, men stadig have ting til fælles, som for eksempel glæden ved at gå til fodbold, siger hun.

Byg en snemand

Selvom Dorte Bonde kalder de to år med udvekslingsstudenter for »en gave«, så bliver familien nok ikke værtsfamilie igen, siger hun. Det skyldes, at familiens to børn er blevet ældre og skal henholdsvis på efterskole og i gymnasiet.

Til gengæld giver hun gerne gode råd med på vejen til andre familier, der overvejer at tage imod en udvekslingsstudent.

- Spring ud i det, siger hun og tilføjer:

- Det kræver selvfølgelig noget lyst og engagement, men man skal huske, at oplevelser for en, der er fremmed i Danmark, også findes i de små ting, som for eksempel at sove i telt i haven, bygge en snemand, lave mad eller bage snobrød.

Og så skal man huske, at udvekslingsstudenten ikke er en gæst:

- Vi har fra dag ét bestemt os for at gøre, som vi plejer. Både for ikke at lave et urealistisk serviceniveau, som var det et bedre hotel, men også for at vise, at den unge faktisk er en del af familien, siger Dorte Bonde.