Debatindlæg: Skattelettelser for lånte fjer

29. maj 2020, 09.42

Det er ungdommelig letsindighed, skriver Tommy Tønning om Rasmus Norups foreslåede skattelettelser. Foto: Flemming Hansen

UDLIGNING Med stor interesse læser jeg debatsiderne i Herning Folkeblad. I går (mandag 25. maj, red.) var jeg dog ved at få kaffen galt i halsen i det gode vejr, da jeg læste konservatives Rasmus Norup foreslå, at vi skulle bruge af de 40 millioner kroner, vi fik i Herning Kommune i forbindelse med udligningsreformen, til skattelettelser. En mavepuster af karat for en halvgammel mand som mig.

Jeg ved ikke, om det handler om ungdommelig letsind eller manglende overblik over de forskellige udvalgs arbejde i Herning Byråd, men det virker ikke gennemtænkt og helt hen i vejret at foreslå skattelettelser for netop de 40 millioner kroner.

Når Herning Kommune netop fik 40 millioner kroner i udligningsreformen, handler det dybeste set om, helt nede på jorden, at vi gennem de sidste mange år har været underfinancieret på beskæftigelsesområdet for cirka 40 millioner kroner. Det betyder, oversat til dansk, at Herning Kommune har fået 40 millioner kroner mindre om året for de forsikrede ledige i tilskud fra staten end mange af vores omkringliggende kommuner gennem mange år. Det er nu blevet rettet efter en stor koordineret indsats med blandt andet stor indflydelse med mange telefonsamtaler fra mig til Christiansborg. Ligeledes er jeg bekendt med, at andre partier også har arbejdet målrettet for, at det skulle lykkedes. Gælder nok ikke de konservative, der ikke ville være med.

Når jeg beskylder Rasmus Norup for ungdommelig letsind, er det, set ud fra en nuværende situation, her midt i maj 2020, hvor vi ved, at antallet af ledige i Herning Kommune er steget voldsomt her under corona-krisen, og ingen ved hvor mange der reelt set vil komme i arbejde igen herefter.

Vi har brug for de penge for netop at kunne kvalificere den kæmpe indsats, vi nu står overfor. Vi har brug for at kunne arbejde med og udvikle en opkvalificeringsstrategi for alle de ufaglærte, vi har i Herning Kommen, og vi har brug for, at de 40 milioner kroner bruges målrettet på det, de er afsat til - beskæftigelsesområdet - og ikke skattelettelser.

Den konservative lommefilosofi om at pengene skal ud at arbejde blandt borgerne i Herning Kommune holder ikke. Hvad skal man bruge en skattelettelse til, hvis man ingen arbejde har.

Derfor er hr. Norups debatindlæg høj larmende musik for lånte fjer. Og jeg forudser rigtig-rigtig-rigtig svære budgetforhandlinger til efteråret, hvis det konservative medlem møder op med en sådan dagsorden. En dagsorden, som Socialdemokratiet har og vil få svært ved at se sig selv i. Så lad fjerene blive hjemme!

Læs også
Er velfærd kun i det offentlige?