Skovrejsning: Hjælp til Vietnam fra Brande

Forening til gavn for træplantning i Vietnam har sit udspring og næstformand i Brande

7. maj 2021, 11.12

Ægteparret Nguyen Hong Ngan og Cao Thi Ahn får hjælp til træplantning fra forening med hjemsted i Brande. Foto: Privatfoto

BRANDE I en fjern egn i det nordlige Vietnam står det midaldrende ægtepar Nguyen Hong Ngan og Cao Thi Anh udenfor deres lille faldefærdige hus og ser ud over deres jord. De dyrker ris til eget forbrug og lidt appelsiner, som de sælger.

På en stejl bakke bag huset vokser en fin grøn plantage af akacietræer blandet med såkaldte »hjemmehørende arter«.

De to for foden af bakken har med hjælp fra de to danske organisationer »Grow For It« og »Danish Forestry Extension« (DFE) fået mulighed for forbedre deres sparsomme livsgrundlag og samtidig gavne miljøet ved at forbedre plantagen på en række områder.

Næstformand i foreningen »Grow For It« Jens Schiersing Thomsen bor i Brande, hvor også foreningen har hjemsted.

Til hverdag gør han Danmark til et grønnere sted ved at arbejde i vindmølleindustrien. Men det går ifølge Jens Schiersing Thomsen alt for langsomt, så for at hjælpe klimaet på vej, formidler han og »Grow For Its« øvrige bestyrelse og frivillige træplantning ude i verden.

For 7500 kroner kan der plantes én hektar skov, som hvert år vil opsuge omkring 10 tons CO2, hvilket balancerer en danskers gennemsnitlige årlige CO2 udledning, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Træer med større værdi

Når træerne skal plantes ude i verden har »Grow For It« allieret sig med professionelle udviklings- og træplantningseksperter.

Gennem »DFE« og »Grow For Its« samarbejde har fattige Vietnamesiske bønder fået mulighed for at optage rentefrie lån, købe bedre planter og få teknisk hjælp til at deres små træplantager og på den måde gavne klimaet. Plantagerne ligger typisk på skråninger og forhindrer på den måde jorderosion.

Før måtte familier som Ngan og Anh fælde deres træer efter blot fem år, fordi de havde lånt penge til at plante i banken og lånet skulle indfries. Samtidig betød renterne på lånet, at overskuddet var lille.

- Nu kan vi lade vores træer stå i 10 år, og så er de meget mere værd, forklarer Anh.

Når træerne på ægteparret Ngan og Anhs jord har stået i 10 år, kan de bruges til møbelproduktion, og på den måde bliver det kulstof, der er lagret i træet, ikke sendt op i atmosfæren igen lige så hurtigt, som det er tilfældet, når træet fældes efter fem år og ender som træpulp til papirindustrien.

Udover Akacietræer, som er populære i møbelindustrien, plantes der i projektet også såkaldte hjemmehørende arter, som er mere modstandsdygtige overfor sygdom og insektangreb, og som skal stå i mindst 20 år.

Grow For Its mission er at gøre det så gennemskueligt som overhovedet muligt for de virksomheder og private, der donerer penge til projektet.

- Vi skal kunne svare på, hvordan vi vil sikre, at træplantningen bliver varetaget forsvarligt. I praksis tilstræber vi, at vores model er så gennemskuelig, at de som donerer penge til træer, kan tage ned og klappe de træer, de har doneret, forklarer Jens Schiersing Thomsen.

Indlæser debat...