Standpunkt: Politisk drama med smæk og gnæg

Udgivet:29. juni 2022, 11.27

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør| vib@herningfolkeblad.dk

Nedsmeltning, nyskabelse, afsked og drama. Vi ser det hele i dansk politik i øjeblikket.

Folketingsmedlem efter folketingsmedlem - heriblandt Peter Skaarup, Søren Espersen og lokale Dennis Flydtkjær - melder sig i denne tid ud af Dansk Folkeparti. De er utilfredse med stemningen i partitoppen og med evindelig ævl og kævl.

Tilsvarende melder byrådsmedlemmer rundt i landet - blandt andre byrådsmedlem Jørgen Byskov fra Ringkøbing-Skjern Kommune - sig ud af partiet, fordi de ikke længere orker at stå på mål for eller forsvare den interne uro og ballade i partiet og på Christiansborg, hvor Messerschmidt har stået i spidsen for DF siden formandsvalget i Herning i januar.

De tidligere medlemmer efterlyser fokus på det politiske frem for det personlige.

Det sker, alt imens partistifter og tidligere DF-formand, Pia Kjærsgaard, peger fingre ad medstifter og tidligere formand, Kristian Thulesen Dahl, og kalder ham i bedste skolegårdsretorik for en tøsedreng.

Det er meget symptomatisk for partiets nedsmeltning.

Man hører ekkoet fra en rasende Kristen Poulsgaard på talerstolen ved landsmødet i 1995, da Fremskridtspartiet brændte sammen for åbent tæppe, og Dansk Folkeparti blev stiftet af fire udbrydere - heriblandt Pia K og Thulesen Dahl.

Det er svært at se, hvordan Dansk Folkeparti skal redde sig ud af krisen. Og det bliver bestemt ikke lettere af, at Inger Støjberg for mindre end en uge siden stiftede Danmarksdemokraterne.

Her har det indtil nu også handlet mere om personen end om partiets program. Men efter blot få dage lå der over 50.000 vælgererklæringer, og flere tidligere Dansk Folkeparti-politikere har allerede meldt sig under fanen eller overvejer det.

Mens noget smelter ned og andet blomstrer op, har ugen også budt på et farvel til venstremand og tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Han har taget afsked med det Danmark og den verden, han satte sine aftryk på og gjorde en forskel i.

Afskeden foregik i vanlig Uffe-stil. Både til sin selvtilrettelagte bisættelse i går og i det helt særlige sidste interview til TV 2. Det blev først vist, efter at han var død, og han fik med sit karakteristiske gnæg »Det sidste ord.«

Det sidste ord får statsminister Mette Frederiksen (S) næppe i morgen, når ugen fortsætter med fornyet drama i dansk politik.

Torsdag offentliggør Minkkommissionen sin længe ventede rapport om forløbet omkring beslutningen om aflivning af alle mink i Danmark. Det bliver spændende at læse, hvordan kommissionen vurderer det horrible forløb.

I Berlingske i dag anerkender Mette Frederiksen, at beslutningen om at aflive alle landets mink, som hun selv meldte ud på et pressemøde 4. november 2020, manglede lovhjemmel.

Hun forventer voldsom kritik fra kommissionen og fastslår, at det er »fortjent og en naturlig konsekvens af et kritisabelt forløb, som regeringen beklager.«

Hun vil ikke svare på, om hun også selv kritiseres i rapporten. Men hun mener ikke, at der er grundlag for en rigsretssag for at afklare, om hun har forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven. Hun mener, at hun kan fortsætte som statsminister, og at regeringen kan fortsætte som regering.

Det vil andre uden tvivl se helt anderledes på.

Det bliver ikke kedeligt at følge med i dramaet.

Hvad mener du om dansk politik i øjeblikket? Skriv din mening herunder.

Indlæser debat