Afskaffelsen af store bededag er unødvendig

Udgivet:27. januar 2023, 11.09

Læsetid:2 minutter

Dennis Flydtkjær. Foto: Pr-foto

Af Dennis Flydtkjær folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne

2 måneder siden

ØKONOMI I Danmarksdemokraterne er vi enige i behovet for at styrke Forsvaret, men vi er dybt uenige i regeringens beslutning om at sløjfe store bededag.

Faktisk mener vi slet ikke, der er behov for det, for man kan godt finde pengene på anden vis.

National økonomi kan sikkert virke abstrakt og kompliceret for mange, men det er faktisk ikke meget anderledes end din private økonomi.

I grove træk er begge baseret på indtægter og udgifter. I det nationale budget er der noget, man kalder råderummet, hvilket lidt forsimplet er forskellen mellem de forventede indtægter og de udgifter, som man planlægger at have.

Det samme kunne man sige i privatbudgettet, men her kaldes forskellen typisk for dit rådighedsbeløb.

Når man skal finansiere noget, så er der overordnet tre muligheder.

Enten kan man øge indtægterne, reducere omkostningerne eller bruge af rådighedsbeløbet. For almindelige danskere vil det sige, at man kan arbejde mere, bruge færre penge på andre ting - eller bruge det luft, man har i budgettet.

Diskussionen om Forsvaret og store bededag svarer til, at du i din privatøkonomi i fremtiden gerne vil noget mere i biografen. For at kunne betale for det, så skal man naturligt tage en beslutning om, hvorvidt man vil finansiere det ved at arbejde mere, skære ned på for eksempel restaurantbesøg eller bruge sit rådighedsbeløb på det.

Alle muligheder er helt legitime, men sådan er det ikke i regeringens øjne, når det kommer til finansiering af forsvaret.

Her mener regeringen kun, det kan finansieres ved, at man hæver indtægterne ved at afskaffe store bededag, og en mindre regulering overførselsindkomsterne.

Men det er åbenlyst forkert. Man kan naturligvis, lige som i privatbudgettet, vælge at bruge færre penge på andre ting. Det er netop, hvad vi foreslår sammen med resten af oppositionen.

Vi har foreslået at finde de tre milliarder fra tre forskellige kilder.

Vi vil beskære de offentlige investeringer (1,25 milliarder kroner) og erhvervsstøtteordninger (0,75 milliarder kroner), samt tage én milliard kroner fra aftalen om inflationshjælp, som var overfinansieret.

Økonomi kan være svært, men i dette tilfælde er det ret åbenlyst, at der er flere veje til at finansiere Forsvaret. Derfor er det også uforståeligt at regeringen stædigt holder fast i, at det skal være store bededag, der afskaffes.

Indlæser debat