Kommentatorer om Kristian Jensen-degradering: Panik, hovedløst og nødvendigt

Politiske redaktører og kommentatorer er enige om, at behandlingen af Kristian Jensen synes unødvendig hård

13. januar 2020, 08.50

Kristian Jensen er atter havnet i mediemøllen efter et interview i Jyllands-Posten. Foto: Flemming Hansen

HERNING Kristian Jensen formår igen at løbe med overskrifterne.

Den tidligere Venstre-næstformand er atter havnet i turbulens efter en weekend, hvor et interview med Jyllands-Posten endte med en nær total degradering i Venstre. Lind-politikeren er blevet frataget udvalgsposter og ordførerskab som konsekvens af et interview, hvor Kristian Jensen delte sine tanker om et reformsamarbejde henover midten.

Det blev for meget for parti-formand Jakob Ellemann-Jensen, der allerede lørdag aften lod hammeren falde over partiets tidligere næstformand.

Blandt politiske kommentatorer mødes beslutningen overordnet set med en vis undren. De fleste mener, at beslutningen synes hård. Og at de voldsomme konsekvenser måske handler mere om en ny formand, der har brug for at manifestere sin magt.

- For mig virker det som om, at Ellemann har været så meget i panik over den her opfattelse, der er ved at vokse, om en partileder der ikke har styr på sit parti, og derfor har han reageret uforholdsmæssigt hårdt, siger Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup til sin egen avis.

Hos Politiken mener politisk redaktør Kristian Madsen, at der er tale om en overreaktion.

- Det er en helt hovedløs panikhandling, at Venstre river alle medaljerne af ham, og det er tegn på en meget svag ledelse, at man er nødt til at manifestere sig selv på den måde. Kristian Jensen er bare gået ud med nogle løse ideer i Jyllands-Posten og sagt, at de fire gamle partier burde gå sammen om nogle ting. Det er noget, folk siger en gang i mellem, og som ikke har gang på jord, skriver han i en analyse i Politiken.

Hos avisen Danmark lyder analysen, at partiformand Jakob Ellemann-Jensen dårligt kunne have reageret anderledes.

- Skåret ud i pap, så er Ellemann nødt til at spille med musklerne, fordi folk ikke tror, han har nogle. Hans reaktion er et resultat af, at folk har opfattet ham som svag, skriver politisk redaktør Thomas Funding.

Den opfattelse deles af Jyllands-Posten. Her skriver avisens politiske redaktør, at Kristian Jensens solo-ridt ikke kunne gå upåtalt igennem;

- Sololøbet fra Jensen kaldte i sig selv på en hård sanktion. Men at Ellemann i forvejen havde brug for at skære igennem som leder, hvis ikke han selv ville ende med at fremstå svækket og konfliktsky, gjorde ikke afklapsningen mindre nødvendig, skriver Marchen Neel Gjertsen.

Den opfattelse deles af DR’s politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Der har været flere tilfælde, hvor Ellemann-Jensen er blevet udstillet som en svag formand af for eksempel Inger Støjberg. Og der har han altså valgt at statuere et eksempel nu og sige: »Det her går ikke«.

Jakob Ellemann-Jensen har ind til videre ikke selv ønsket at uddybe degraderingen af Kristian Jensen yderligere.