Polen fordobler udgifter: Fire procent af bnp skal gå til forsvar i år

Polen brugte sidste år 2,4 procent af landets bnp på forsvar. Danmark bruger årligt lidt over en procent.

Udgivet:31. januar 2023, 21.42

Læsetid:2 minutter

/ Ritzau /

1 måned siden

WARSZAWA Den polske regering hæver nu udgifterne betragteligt, i forhold til hvor mange penge landet skal bruge på forsvar.

Ifølge regeringen i Polen skal landet nemlig cirka fordoble dets udgifter og bruge fire procent af bruttonationalproduktet (bnp) på forsvar i år.

Det sagde den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, mandag over for pressen ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Krigen i Ukraine betyder, at vi vil ruste os endnu hurtigere.

- Derfor vil vi i år gøre en hidtil uset indsats og bruge fire procent af bnp på den polske hær, sagde han under et besøg på en militærbase i det østlige Polen.

Mateusz Morawiecki tilføjede, at det at øge forsvarsudgifterne til fire procent af bnp vil være "den højeste procentdel blandt alle Nato-lande".

Med meldingen sætter den polske regering ambitionerne for polsk forsvar højere, end hvad der er forventet af allierede lande.

Polen er medlem af den vestlige forsvarsalliance Nato. Her er der et mål om, at alle medlemslande skal bruge mindst to procent af bnp på forsvar. Men landene bestemmer selv, hvad de bruger på forsvar.

Det er dog et mål, som Polen i forvejen har nået. Sidste år brugte Polen 2,4 procent af bnp på forsvar, skriver AFP.

Det blev kun overgået af Grækenland, der brugte 3,76 procent af landets bnp på forsvar, og USA, som brugte 3,47 procent. Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Det fremgår ikke af udtalelserne, om Polen også efter i år skal bruge fire procent. Det fremgår heller ikke, hvor pengene til de øgede forsvarsudgifter skal komme fra.

Polen har ligesom andre lande i Europa fået et langt større fokus på forsvar, efter at Rusland for knap et år siden indledte en krig med Ukraine.

Ifølge dpa skal oprustningen da også ses i det lys, at Polen, der er naboland til Ukraine, kan stå imod en voksende trussel fra Rusland.

Tidligere i januar godkendte den polske regering et køb af 116 Abrams-kampvogne fra USA. De ankommer til Polen senere på året.

Hele sidste år købte Polen blandt andet 250 kampvogne, som bliver leveret i 2024.

Danmark bruger i dag lidt over en procent af bnp på forsvar.

Men det er aftalt, at Forsvaret skal have to procent af bnp, når vi når til 2033. SVM-regeringen vil dog have fremrykket det, så det sker tre år tidligere.

/ritzau/