Ældresvigt med fuldt overlæg

Udgivet:08. juni 2023, 11.19

Læsetid:2 minutter

Erling Askjær Jørgensen. Foto: Henrik Ole Jensen

Af Erling Askjær Jørgensen. Klintholmvej 13 Tjørring

4 måneder siden

ÆLDRE Tak til Herning Folkeblad for at sætte fokus på det voldsomme svigt af ældre på plejehjem i Herning Kommune, som Venstre-flertallet i byrådet har besluttet og med fuldt overlæg har iværksat.

Hvis man er byrådsmedlem og endda, hvis man er borgmester, bør man tænke sig om, inden man beslutter at fjerne finansieringen delvist af kommunens plejehjem.

Gennem de seneste 25 år har man ikke gjort noget for at få flere til at uddanne sig som SOSU-assistent, og plejehjemmene i Herning Kommune har ikke været attraktive arbejdspladser at se på.

Hvis man er ansat på et af Herning Kommunes plejehjem, skal man være i stand til være mindst to steder på én gang. Det er der ikke nogen, der kan.

Hvis man er byrådsmedlem og ikke har vidst, hvad det ville medføre, hvis man med fuldt overlæg fjernede mere og mere af finansieringen af kommunens plejehjem, så må det være fordi, man ikke har gidet at sætte sig ind i, hvordan forholdene er på kommunens plejehjem.

Hvis man vil hævde, at der ikke foregår ældresvigt med fuldt overlæg, så er den dokumenterede svigt på grund af, at man ikke har gidet at sætte sig ind i, hvilket behov for personale der er, hvis der skal være et menneskelig ældreomsorg. Der er mangel på, at man tager sit hverv som byrådsmedlem seriøst og samvittighedsfuldt.

Flere SOSU-Assistenter uddannet, skulle der have været fokus på, i mindst 25 år. I hele perioden, hvor et Venstre-flertal i byrådet har været realiteten, har der ikke set fra byrådsflertallets side været prestige i at tage hånd om at få flere til at blive SOSU-assistenter. Jeg meldte mig ud af Venstre for omkring 20 år siden på grund af, at Lars Krarup ikke ville høre på, hvad jeg fortalte ham.

Et fakta eksempel: På en afdeling med 16 beboere er der efter klokken 13 kun 1 enkelt SOSU-assistent på afdelingen, indtil klokken 16. Klokken 14.30 møder cirka 12 af beboerne op til eftermiddagskaffe i den fælles spisestue. De sidste fire har ikke mulighed for selv at stå op fra middagssøvnen. De ligger stadig i deres senge, og når de bruger deres kald, er svaret fra den enlige SOSU-assistent på afdelingen, at de nødvendigvis må vente med toiletbesøg til efter klokken 16 - når nummer 2 SOSU-assistent er mødt ind. Yngre mennesker kan måske godt holde sig i et par timer ekstra, når trang har meldt sig. Sådan er situationen ikke for ældre mennesker. Det, der så sker, er uværdigt for ældre mennesker, som ellers har levet et langt liv med toiletbesøg, når trangen meldte sig.

Jeg er hylende bange. Nu er jeg fyldt 90 år, og jeg er bange for at få behov for at leve mine sidste år med de umenneskelige forholde på et af Herning Kommunes plejehjem.

Jeg har også set et besøg af hjemmehjælpen hos en ældre borger, hvor det, som blev udført, var helt elendigt.