En hel generations mentale sundhed på spil

Udgivet:11. juni 2020, 09.14

Læsetid:1 minut

Foto: Adobe Stock Photo

Af Marie Ulstrup. Højbro Plads 110 København, børne- og ungepsykolog, co-founder MyInnerMe

UNGE De ældre børn og unge, som nu endelig får lov at vende tilbage til kammeraterne i skolens ældste klasser og på de gymnasiale uddannelser, fik ligesom mange andre sat deres liv på pause 11. marts, hvor landet lukkede ned fra den ene dag til den anden.

For dem skete det imidlertid på et meget kritisk tidspunkt i deres udvikling: De er netop ved at finde sig selv, danne deres egne meninger og finde deres retning i livet. I den vigtige tid er det voldsomt at skulle være hjemme med den familie, de er ved at adskille sig fra, i så lang tid.

Ingen kender de langsigtede effekter af isolation og nedlukning på de unge menneskers sind, men med den generelle stigning i antallet af diagnoser in mente er der i mine øjne god grund til stor bekymring. Jeg frygter, at en hel generations mentale sundhed er på spil. Derfor opfordrer jeg regeringen til at have et langt større fokus på Danmarks ungdom, end den har haft under corona-krisen, hvor den totale uvished om både nutid og fremtid har været meget ødelæggende for mange. Ikke mindst de sårbare unge.

I min egen virksomhed har vi eksempelvis set en stor stigning i interessen for vores app, som blandt andet hjælper børn og deres familier med at håndtere angst og vrede. Og selv om vi nu lukker forsigtigt op igen, vil tilværelsen langtfra være normal inden for nær fremtid. Den hverdag, som engang for ikke så længe siden var tryg og velkendt, er det ikke mere. Det kræver en ekstra indsats af såvel forældre som lærere, og hvem klæder dem på til det?