Fokus på psykiatrien og den mentale sundhed - også i Herning

Udgivet:20. september 2022, 11.06

Læsetid:1 minut

Mogens Jensen. Foto: PR-foto

Af Mogens Jensen folketingsmedlem for Socialdemokratiet

SUNDHED Rigtig mange danskere har psykisk sygdom inde på livet. En ud af tre danskere vil få en psykisk sygdom i løbet af livet, og er man ikke selv ramt, er man formentlig pårørende. Psykisk sygdom er Danmarks største folkesygdom. Herning har også netop haft fokus på psykiatrien, da minifolkemødet Mental Talk løb af stablen i start september. Og i disse dage forhandler Folketingets partier om en 10-års plan for psykiatrien.

Det er godt. For vi må erkende, at der er plads til forbedringer på psykiatriområdet. Der mangler sengepladser, patienter udskrives uden at føle sig klar til det, og der er brug for mere forebyggelse. Den socialdemokratiske regering har allerede afsat 600 millioner kroner årligt til at styrke psykiatrien, ligesom vi har sikret psykologhjælp til unge mellem 18 og 24 år.

Men vi skal videre. Med en 10-års plan skal vi sikre, at psykisk og fysisk sygdom ligestilles. Vi skal have flere sengepladser, så mennesker, der har brug for hjælp, ikke afvises. Og så er det vigtigt med et samlet tilbud for mennesker misbrug og psykisk sygdom, som i dag ofte falder mellem to stole. Der er - desværre - ingen snuptagsløsninger på psykiatriområdet. Og derfor er det vigtigt med en langsigtet 10-års plan, så vi får taget livtag med de mere grundlæggende udfordringer.

Jeg glæder mig også over, at Hernings ildsjæle stablede Mental Talk på benene. Det er det hidtil største samlingssted for samtaler om psykiatri og mental sundhed, og her var blandt andet kulturevents, foredrag, debatter, workshops og faglige dage.

En stor tak til alle involverede. Vi skal sætte fokus på psykiatrien både på Christiansborg og ude lokalt.

Indlæser debat