Skjern Å og Mørupstenen

21. august 2020, 13.34

Ernst B. Knudsen. Foto: Privatfoto

NATUR Jeg vil gerne udtrykke stor ros til den initiativgruppe med Anders Madsen (V) som formand, der har lavet en visionsplan for Skjern Å, herunder en 100 kilometer lang sti langs åen. Det er en flot vision.

Jeg må indrømme, at min første tanke var problemerne med alle lodsejerne undervejs herunder diverse juridiske slagsmål. Hvis det var noget, man skulle lave nu og her, føles det næsten uoverskueligt. Men det er ikke nu og her, men en vision ind i fremtiden. Hvis der er lodsejere, der ikke vil være med, må man bare ændre planerne, og om fem år har lodsejerne måske en anden holdning, når de ser alle de positive ting.

Som nogen måske kan huske behandlede teknik- og miljøudvalget i 2018 et meget dyrt forslag til mange millioner kroner, hvor man vil lede noget af vandet fra Knudmosen vest om Herning til Tyvkær Bæk og videre til Storåen. Det sjove med Tyvkær Bæk er imidlertid, at ligesom både Gudenåen og Skjern Å udspringer i Tinnet Krat, så løber Tyvkær Bæk fra omkring MCH mod nord til Storåen, mens den mod syd løber ud i Rind Å, der så løber videre ud i Skjern Å. Så et af Skjern Å’s udspring når altså helt op til Messecentret. Det er der da også lidt historie i.

To kilometer vest for MCH og lige syd for Messemotorvejen ligger Mørupstenen. Den ligger sådan set også på vandskellet mellem Storåen og Skjern Å. Mørupstenen kunne Herning måske markedsføre lidt bedre. Skovfoged Poul Krogh fra Herning Kommune har i Tv Midtvest været fortaler for dette.

Det kunne da være interessant, hvis der eksempelvis var et stort arrangement i MCH om klima og temperaturstigninger, så kunne gæsterne lige smutte over til Mørupstenen og stå og filosofere over, hvordan et ikke menneskeskabt temperaturfald for omkring 100.000 år siden har bragt en sten på cirka 500 ton fra Larvik til Herning. Endvidere kan man spørge sig selv, hvorfor Jyllands største sten ligger der helt alene, hvis det da ikke er guden Thor, der har smidt den herned.

I dag er borgerne interesseret i fortælinger og historier. I den forbindelse har Brunkulsmuseet i Søby været en stor succes. Søby Brunkulslejer er også indtænkt i Skjern Å-visionen, så stierne kan forbindes fra Skjern Å til Søby. Når gæsterne i Søby ser på brunkullene, kan de så gætte på, hvad der kom først, brunkullene eller Mørupstenen. Selv om man ikke er sikker på, hvilken istid Mørupstenen kom, så er der ingen tvivl om, at brunkullene er ældst. De blev nemlig dannet i den miocæne periode for mellem 24 og 5 millioner år siden.

Og hvad skal vi så med alle disse årstal og tidsperioder. Joh, dem kan vi tage med tilbage til MCH’s TimeWorld og lave nogle spændende fortællinger om.