Kvinden bag navnet Kristendemokraterne

Marianne Karlsmose har to gange været formand for Kristendemokraterne, men aldrig opnået valg til Folketinget

Udgivet:06. juni 2023, 13.25

Læsetid:2 minutter

Tilbage i februar skrev Folkebladet, at den tidligere formand for Kristendemokraterne Marianne Karlsmose var blevet ansat i Kirkens Korshær i stillingen som landssekretær for Region Østjylland og region Nord- Midt og Vestjylland. Foto: Henrik Ole Jensen

Af Ulrik Rohde Sørensen
navne@herningfolkeblad.dk

4 måneder siden

Hun stod faktisk bag navnet Kristendemokraterne i 2003, hvor partiets medlemmer bakkede hende op i, at et navneskift fra Kristeligt Folkeparti til Kristendemokraterne ville signalere fornyelse og slægtskab med europæiske kristendemokrater.

I dag, tirsdag 6. juni, fylder den tidligere partiformand 50 år.

Og Marianne Karlsmose har ikke bare én, men to gange været formand for Kristendemokraterne.

Som 29-årig overtog hun i 2002 posten fra Jann Sjursen, der skulle fokusere på sit arbejde i Folketinget.

Året efter lykkedes Marianne Karlsmose med sit navneskift for partiet. Men under navnet Kristendemokraterne har partiet aldrig opnået valg til Folketinget. Det skete senest ved valget i 2001.

Med Marianne Karlsmose som formand fik partiet kun 1,7 procent af stemmerne i 2005.

Klar til at tage over

Under et halvt år efter trak hun sig. Hun ville dedikere mere tid til sin familie og hendes arbejde som gymnasielærer. Færdig med politik var Marianne Karlsmose dog ikke.

I 2017 blev hun valgt til regionsrådet i Region Midtjylland, hvor hun blev genvalgt i 2021 og stadig sidder i dag. Og i 2019 vendte hun tilbage til Kristendemokraternes ledelse - denne gang som politisk næstformand under formand Isabella Arendt.

Som næstformand skal man altid være klar til at tage over, hvis der falder en tagsten i hovedet på formanden, har man hørt flere politikere sige.

Endnu et nederlag

Det var ifølge Marianne Karlsmose selv da også fuldstændig ud af det blå, da hun af en journalist 17. maj 2022 fik at vide, at Isabella Arendt havde trukket sig som formand og meldt sig ud af partiet. Pludselig var Marianne Karlsmose konstitueret formand igen, og hun blev siden officielt valgt som landsformand midt i valgkampen i oktober 2022.

En valgkamp, hvor hun som formand endnu en gang måtte lide et nederlag. Kristendemokraterne fik 0,5 procent af stemmerne.

Seks dage senere trak hun sig igen som formand. Men denne gang med en opsigtsvækkende anbefaling. Kristendemokraterne burde droppe ambitionen om at komme i Folketinget for i stedet at fokusere på regional- og kommunalpolitik.

Den anbefaling blev nedstemt af hovedbestyrelsen.

Siden februar 2023 har Marianne Karlsmose været landssekretær med ansvar for Øst-, Nord-, Midt- og Vestjylland i Kirkens Korshær.

Hun er gift, har tre børn og bor i Tarm i Vestjylland. /ritzau/