Byggeriet på sygehusgrunden i Herning: Vi har ikke brug for flere iskolde højhuse

10. august 2020, 15.24

Illustration af højhus på 15 etager på sygehusgrunden. Illustration: Herning Kommune/KPC

HØJHUS Udnyttelsen af sygehusgrunden, hvoraf KPC har købt 60 procent, står nu foran den endelige beslutning.

Min største anke mod byggeriet er fortsat et højhus på 55 meter og de 15 etager, der nu lægges op til. KPC har reduceret ønsket om et højhus på 78 meter til nu 55 meter. Det er dog stadig alt for højt efter min mening.

For at komme de mange nuværende naboers ønsker til sygehusgrunden i møde, bør KPC ændre byggeriet til for eksempel to lavere bygninger af hver seks-syv etager. Herved skabes dels en bedre harmoni i forhold til den nuværende bebyggelse i området og dels reduceres de vindproblemer, som mange eksperter påpeger, vil blive en negativ konsekvens af et 15-etagers højhus. Spørg blot eventuelle venner og bekendte, som allerede nu bor i eller ved et højhus i Herning. Allerede fra 5. etage er det i det midtjyske område ofte umuligt at udnytte altaner på grund af vinden.

Hvis man vælger at reducere byggehøjden, lægger man sig også op ad Herning Kommunes højhuspolitik, hvor det hedder: »Højhuse tilfældigt placeret, der hvor der er mulighed for at realisere et projekt, er i udgangspunktet ikke en hensigtsmæssig planlægningsstrategi.«

Den tid, hvor højhuse havde stor symbolsk værdi som tegn på vækst, dynamik og økonomisk styrke, er for længst ovre.

For den resterende del af byggeriet på sygehusgrunden er der skitseret flere positive elementer. Men bliver kommunens vision om at skabe et »levende og aktivt bymiljø« opfyldt med denne lokalplan?

Læs også
Stor spørgelyst på borgermøde om Herning+ og kommende højhus
+Abonnement

Efter min mening er KPC’s forslag og ideer for sygehusgrunden baseret på en traditionel og noget antikveret arkitektonisk tankegang med veje og huse, der er lagt efter en lineal. I stedet for bør man udnytte denne enestående mulighed for at supplere Hernings centrum med det, som savnes i dag: Den særlige charme, man finder i ældre byer. Her ses ofte hyggeligt og krogede gader med torve og pladser, små parker samt rækker af lave byhuse, der kan give læ for vinden. I sådanne bymiljøer bor menneskene tæt på byens pulserende liv, som kan nås på få sekunder - bare ved at bevæge sig ud af sin hoveddør og ud på gaden.

I øvrigt kommer det meget bag på mig, at Ulrik Hyldgaard på det sidste borgermøde fortalte, at den centrale plads, »Plusset«, er ejet af Herning Kommune, som vil stå for drift og vedligeholdelse af pladsen. Det er nyt for mig og - så vidt jeg kan se - ikke beskrevet med et ord i lokalplanen.

Brug nu denne mulighed for endelig at skabe noget nyt og unikt i Herning centrum, som har fokus på at skabe menneskeboliger, fællesskaber, og trivsel.

Vi har ikke brug for flere iskolde og menneskefjendske højhuse, som fjerner mennesker fra byens liv.