Et stort og velment tak

23. marts 2020, 17.07

Fødevareminister Mogens Jensen kommer med en stor tak til landmænd, transportsektor, detailhandlen, sundhedspersonale og mange flere. Foto Bax Lindhardt

TAK Midt i en krisetid er det på sin plads at sige tak til alle jer, der sørger for, at vi har mad nok, at maden kommer frem, at den ligger klar til os i kølemontren - frisk, sund og kontrolleret.

Vi kan regne med jer i landbruget, på slagterierne, møllerne, i transportsektoren og detailhandlen. Vi kan regne med alle jer andre, jeg ikke får nævnt, men som er væsentlige for, at vi kan bevare roen i en udfordret situation.

Det er mange år siden, at man på TV 2 kunne se en reklame, hvor en dreng spurgte sin far, om malkekoen også kunne lave kakaomælk? Den reklame var fin. Den fortalte noget om et trygt samfund, hvor der var kommet lidt langt mellem by og land, men hvor vi altså kunne stole på, at vores mælkeprodukter var i gode hænder, når nu flertallet af mennesker var begyndt at beskæftige sig med noget andet end at sikre det daglige brød.

Den handlede om, at vi tager tingene for givet i positiv forstand. At få passet vores ældre, at politiet kommer, når vi har brug for dem, at der er læger og sygeplejersker, laboranter og SOSU-assistenter på landets sygehuse, når vi bliver syge, og ja, at der kommer mælk ud af koen, at den mælk kommer frem til butikkerne, at den ikke er blevet sur, når vi køber den, og at den ikke indeholder noget sundhedsskadeligt.

Vi har forventninger til samfundet og hinanden. Ikke mindst, når vi bliver ramt af en seriøs udfordring som pandemien corona.

Vi lever i et velfærdssamfund, der lige nu beviser sit værd, fordi vi faktisk har infrastrukturen i orden, fordi vi rykker sammen, når det er nødvendigt - dog kun i overført betydning, som det er lige nu, hvor vi skal holde et par meters afstand.

Landets sammenhængskraft afhænger af alle jer, der får maskinen til at køre. Du er måske en ung landmand, der har et større regnskab at jonglere med - børn, der skal hjemmeskoles, corona-udsatte forældre, men som kommer ud i marken og får gjort, hvad der skal gøres, for at dyrene kan få noget at æde, så slagteren har en grund til at skærpe kniven. Det kan også være, du er dyrelæge eller arbejder i Fødevarestyrelsen som kontrollant, eller du kører lastbil og er på landevejen hver eneste dag, og isolerer dig selv når du kommer hjem for ikke at smitte din familie.

Mange tænker ikke over det, men de røde tomater i gartneriernes drivhus plukker ikke sig selv, kornet bliver ikke til mel, uden flittige menneskers indsats. Vi tænker ikke over, hvor mange, der er beskæftiget på landets slagterier, der stempler ind i Herning, i Aalborg eller tæt ved grænsen på Danish Crowns slagteri i Kisbæk, Løgumkloster. Det vil jeg gerne ændre på med et stort og velment tak.

Mit budskab under krisen har været: Gør som du plejer, når du køber ind. Der er fødevarer nok. Jeg har gentaget det på pressemøder og på sociale medier, men der har ikke været tid til at tale så meget om alle jer, der står bag mig, der så at sige har min ryg, der sikrer os, at vi har kød, korn, grøntsager, mælk og alt det andet vigtige, der skal til for at klare sig.

Gør som I plejer. Arbejdsomme og fornuftige, for samfundets skyld. Tak.

Læs også
Heldigvis er vi et landbrugsland