Kapaciteten skal fordobles: Troldtekt solgt til irsk gigant

Troldhede-firmaet, der producerer akustikplader bliver en del af Kingspan Group - og det skal ruste Troldtekt til fortsat vækst

Udgivet:22. februar 2022, 10.03

Læsetid:3 minutter

Hidtil familie­ejede Troldtekt har fået irske ejere. Foto: Henrik Ole Jensen

12 måneder siden

OPKØB Familiefirmaet Troldtekt bliver en del af irske Kingspan Group.

Efter grundig dialog med både produktionsvirksomheder og kapitalfonde har Troldhede-firmaet, der laver akustikplader, fundet sin nye ejer, og i denne måned blev kontrakten med den børsnoterede irske byggekoncern Kingspan Group underskrevet.

Nu resterer de formelle myndighedsgodkendelser, som ventes at falde på plads over de næste par måneder.

- Vi har lige fra begyndelsen haft en god dialog med Kingspan, og vi er kun blevet yderligere bekræftet i, at der er et strategisk match mellem vores virksomheder. Vores ønske har været at finde den rette industrielle ejer, som har indsigten og værdigrundlaget til at udvikle Troldtekt - også som produktionsvirksomhed. Og samtidig en ejer, der deler Troldtekts ambitioner om vækst via fokus på bæredygtighed. Begge dele får vi til fulde opfyldt med Kingspan, siger Kurt Bering Sørensen, bestyrelsesformand i Troldtekt A/S, i en pressemeddelelse.

Læs også
<span>Troldtekt vil udvide:</span> Tre kommuner er i spil til at huse ny fabrik <span>Troldtekt vil udvide:</span> Tre kommuner er i spil til at huse ny fabrik
Læs også:
Troldtekt vil udvide: Tre kommuner er i spil til at huse ny fabrik

Forsætter i Troldhede

Troldtekt fortsætter under samme navn og med samme velkendte brand, som har været på markedet siden 1935. Også produktionen forbliver i Danmark, hvor Troldtekt nu skal fordoble kapaciteten med en ekstra fabrik tæt på den eksisterende fabrik i Troldhede.

Kingspan leverer byggematerialer til det globale marked og er til stede i over 70 lande. Koncernen omsætter årligt for cirka 4,6 milliarder euro via fem overordnede divisioner, hvor facadeisolering og isolering er de to største. Alan Lawlor, der er administrerende direktør i Kingspan Insulation, ser frem til, at Troldtekt nu bliver en del af koncernen.

- Troldtekt er en innovativ virksomhed med et bredt sortiment af naturlige akustikløsninger, som bliver et strategisk stærkt supplement til det øvrige produktprogram i Kingspan Group. Troldtekt er også en veldrevet virksomhed, som har været i stand til kontinuerligt at forny sig og som sætter barren imponerende højt inden for cirkulær økonomi. Potentialet for international vækst er stort. Vi glæder os til at realisere det potentiale sammen med Troldtekts dygtige medarbejdere, siger han.

Store klima-ambitioner

Troldtekt har i mere end et årti arbejdet konkret og strategisk med det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle. 97,7 procent af den anvendte energi i produktionen kommer fra vedvarende kilder, og træbetonaffald genanvendes som råvare i ny cement hos Aalborg Portland. Troldtekt lancerer i marts 2022 akustikplader baseret på cementtypen Futurecem. De nye plader har et negativt CO2-aftryk, idet de optager mere CO2, end de udleder under produktion og brug.

Den strategiske tilgang til bæredygtighed passer perfekt ind i Kingspans bæredygtighedsprogram, Planet Passionate, der fokuserer på fire områder: Energi, CO2, cirkulære kredsløb og vand. Nogle af Kingspans ambitiøse mål er blandt andre at blive en virksomhed uden affald til deponi i 2030 og ligeledes have en CO2-neutral produktion uden netto-udledninger i 2030.

- Troldtekts forretning er bygget op omkring Cradle to Cradle-tankegangen. Det er den centrale årsag til de seneste års vækst. Det har været vigtigt for os at finde en ejer med solide ambitioner på klimaområdet, og vi er sikre på, at Kingspan vil bygge videre på det i forvejen sunde fundament, siger Kurt Bering Sørensen.

Troldtekt omsatte i 2021 for cirka 500 millioner kroner og beskæftiger cirka 175 medarbejdere. Virksomheden har siden 2005 været ejet af efterkommerne efter Thorkild Bjerglund Andersen som et familieejet aktieselskab under ledelse af en ekstern bestyrelse.