Teater-terror i bunkeren

En teater-trio laver en forestilling i bunkeren i Ikast, hvor man kan opleve et terrorangreb, der skal ryste publikum sammen

Udgivet:18. februar 2018, 13.46

Læsetid:2 minutter

Martinez Guinalde og Taylor Ayling er skuespillerne, der skal få følelserne frem i bunkeren. Foto: TOM LAURSEN

Af Anna Østergaard Bjørn

HERNING Der er en vaskeægte bunker i Ikast, og 28. februar kommer der til at være en såkaldt »site-specific« teaterforestilling.

Stedet er Kirkegade 104, under jorden på den store græsplæne bag Falckstationen.

Bunkeren er bygget for at beskytte blandt andet byrådet - i tilfælde af en Sovjetisk invasion.

Rummet i bunkeren er ganske mørkt, kun lyst op af en rød lampe, der kaster et svagt lys over ansigterne i rummet.

To mænd råber, og det er tydeligt, at politimanden, forsøger at redde både undertegnede og fotografen fra en terrorist, der vil sprænge Ikast i luften, med en detonator, som er i bunkeren. Sådan er øvelserne i hvert fald, da Folkebladet kigger forbi bunkeren, hvor stykket »Kommandopost« er ved at blive finpudset.

- Det er meningen, at det skal være lidt ubehageligt her i bunkeren under jorden. Det, vi laver, er en politisk komedie, hvor der kommer en indtrænger - en terrorist, forklarer instruktør Guiseppe L. Bonifati, der taler med tyk italiensk accent, som han grinende fastholder må være vestjysk, for han bor i Holstebro.

Stemningen i bunkeren

Der er plads til cirka 30 publikummer til forestillingen, der kommer til at foregå helt op ad publikum.

- Selvom de ved, at det er fiktion, skabes der er en stemning af, at det kunne ske. Terror fylder noget i vores sind, og her får de følelsen af det ubehag, fortæller han.

Forestillingen kommer til at foregå på engelsk, eftersom de to skuespillere er fra henholdsvis Spanien og England.

Desuden kommer forestillingen ikke kun til at foregå i Ikast. Forestillingen rejser rundt til bunkere i flere jyske byer, og i øjeblikket er 12 forestillinger planlagt.

- Men hvis vi finder en bunker mere, så gør vi det også gerne der, griner Guiseppe L. Bonifati.

Intet signal

Han håber på, at kunne ændre på danskernes opfattelse af kunst - i særdeleshed når det kommer til politik omkring kunst - og så håber han på, at kunsten kan være med til at ryste os sammen.

- Vi tilbyder en anden tilgang til kunst, der er mere intim, fordi vi samler folk i en situation, der giver stof til eftertanke, til at reflektere over sammen, forklarer instruktøren.

Ifølge skuespillerholdet er bunkeren i Ikast ideel, hvorfor det er her, man øver stykket til den første forestilling går i gang, og det har Ikast-Brande Kommune sørget for var muligt.

Med et ny form for teater, kommer også nye udfordringer.

Bunkeren er meget kold, og det har betydet mange frysende timer for de tre uddannede skuespillere.

- Men der er også noget godt ved det. Her i bunkeren er man helt isoleret. Der er intet signal på telefoner, og det har betydet, at vi har kunnet holde fokus kun på arbejdet, siger den italienske holstebrogenser.

Guiseppe L. Bonifati er instruktøren bag teaterstykket i bunkeren.