Lad små forretninger bruge hjemsendte medarbejdere

29. maj 2020, 14.59

Stig Grenov. Foto: PR-foto

ANSATTE Tusindvis af små butikker skal have ret til at benytte deres medarbejdere i forretningen, selvom de får 75 procent af lønnen dækket af statens hjælpepakke.

Dels betaler ejerne af butikkerne 25 procent af de hjemsendtes løn. Dels vil det være en hjælpende hånd midt i krisen, at medarbejderne kan udføre arbejde, så butikken fremstår vedligeholdt og klar den dag, kunderne vender tilbage.

Som reglerne er i dag, må ansatte med lønkompensation ikke røre en finger i forretningen. Ejerne får derfor kun udgifter ud af at vise samfundsansvar og sende de ansatte hjem frem for at fyre dem. Det er penge taget direkte ud af indehaverens formue og pensionsopsparing. Til gengæld har de hele risikoen for at gå konkurs med deres livsværk.

Som kristendemokrat må jeg protestere over denne urimelighed. De små familievirksomheder er rygraden i vores erhvervsliv. Det er her, de fleste lønmodtagere henter deres indtjening. Og så længe kunderne mangler, er der absolut ingen fare for, at medarbejderne kommer bare i nærheden af, hvad der svarer til et fuldtidsarbejde.

For virksomhederne vil det derimod være en fordel at kunne få udført det lidt arbejde, der trods alt kunne udføres på lageret, i nye udstillinger, med rengøring eller papirarbejde. Arbejde der styrker muligheden for at overleve krisen økonomisk og mentalt for både virksomhed og ansatte.

Så drop småligheden og lad lønmodtagerne arbejde inden for rammerne af deres ansættelsesgrad, hvis det kan være en hjælp for butikken. Eller giv som minimum ejerne ret til at benytte medarbejderne i den fjerdedel af tiden, som de betaler.