Ny folder: På tur ud i naturen

Ny folder med 420 guidede ture viser vej ud i naturen

29. juni 2020, 13.13

Der er masser af oplevelser at finde ude i naturen i ferietiden. Et bredt udvalg af dem er præseneteret i den nye folder »Ta’ på tur«. Et eksempel på en tur i naturen med kultur og historie som et vigtigt element er de gamle tyske bunkere ved Houvig. Foto: Thomas Hørup Christensen

VIDEBÆK Naturen er denne sommer blevet særdeles populær. Det skyldes naturligvis corona-krisen. Og nu er der i den grad mulighed for at opleve mere i naturen.

Ringkøbing-Skjern Kommune har sammen med Varde Kommune lavet en ny folder med bud på, hvor en tur ud i naturen kan ske.

Der er 420 guidede natur- og kulturture frem til december at vælge imellem, skriver kommunerne i en pressemeddelelse.

Corona-nedlukningen af Danmark fik de sociale medier til at flyde over med forslag til ture i naturen. Nedlukningen forsinkede samtidig årets udgave af »Ta’ på tur«, som normalt udgives om foråret.

Folderen er nu uddelt til kommunens skoler og kan hentes ganske gratis på turistkontorer, i Borgerservice, på biblioteker og på museer i Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner, ligesom den kan downloades.

Kaffe med og støvler på

Turene har det fællestræk, at de alle viser og fortæller om natur- og kulturhistorien i de to kommuner. Naturvejlederne fortæller undervejs om blomsterne og deres betydning for området - og råder til, at man tager kaffe med og støvler på.

I listen over ture, der i folderen ofte beskrives på både dansk, engelsk og tysk, finder man isfuglesafari, bunkertur ved Houvigfæstningen og både ravjagt og rævejagt - begge dele dog uden skydevåben - ligesom der er fællesspisninger med forråd fra naturens spisekammer, akvarelmaling med sommerfugle som tema og rosé i glassene foruden røverhistorier og Skjern Å-fortællinger.

Fantastisk natur

- I Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner er vi beriget med en helt fantastisk natur - og på kulturhistoriske værdier, som vi gerne vil dele med andre, vise frem og fortælle om - også til alle dem, der måske er lidt tilbageholdende med at begive sig ud i naturen på egen hånd, lyder det i pressemeddelelsen fra Søren Frederiksen, naturvejleder og udviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi har bestræbt os på - endnu en gang - at udgive en komplet folder, hvor man ud over en bred vifte af gode guidede tur-tilbud også får alle de praktiske tip til selv at tage ud på tur i naturen.

Bag turene står også en bred vifte af turudbydere som Dansk Vandrelaug, Dansk Ornitologisk Forening, Foreningen til bevarelse og formidling af natur og kulturmiljøet i de danske skove, Danmarks Naturfredningsforening, DGI, FrivilligVest og Vestjyllands Højskole.

På egen hånd

Bagerst i folderen ligger forslag til ture på egen hånd opdelt efter kommune og med fokus på nogle af de mindre kendte områder som for eksempel Brejning Egekrat, Ulvedalen i Bjørslev Plantage og Bjålum Klit.

Endelig indeholder »Ta’ på tur«-folderen en liste over natur- og friluftsfaciliteter som bålpladser, hundeskove, mountainbike-ruter, ridestier, hjertestier og skovlegepladser i Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner.

Der er også en liste over kommunale og statslige skove i de to kommuner, en præsentation af Skjern Å, Nationalpark Vadehavet og Naturpark Vesterhavet samt en oversigt over regler for færdsel i naturen.