På trods af manglende kommunal støtte: Klassisk musikfestival gennemføres alligevel

Herning Kommune ønsker ikke at støtte, men den klassiske festival klør på alligevel

23. februar 2021, 15.29

Lars Møller og Jens Søndergaard ved KMF 336’s afslutningskoncert tilbage i november. Foto: Flemming Hansen

HERNING Den klassiske musikfestival KMF 336 plejer at finde sted hvert andet år.

Ved den seneste festival i november kunne de planlagte korarrangementer ikke lade sig gøre på grund af corona, og derfor ønsker KMF 336 allerede at afholde en ny festival i år, så publikum kan få nogle koroplevelser.

Det synes Herning Kommunes kultur- og fritidsudvalg er en dårlig idé. Udvalget mener, at det er bedre med festival hvert andet år, og derfor afviste de på det seneste møde at støtte økonomisk.

Aftaler på plads

Det får dog ikke KMF 336 til at vakle i troen, kan man læse i en pressemeddelelse:

»Arbejdsgruppen tager til efterretning, at Herning Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg giver afslag på ansøgning om støtte til KMF i 2021. Udvalget mener, at festivalen først skal gennemføres i 2022. Arbejdsgruppen ønsker ikke at aflyse festivalen i år, da der allerede er aftaler vedrørende både åbningskoncert og afslutningskoncert. Det gælder de professionelle sangere og musikere samt et stort amatørkor, som skulle have medvirket i 2020, men det måtte udsættes på grund af corona«, skriver de.

Hans Rostholm er formand for Arbejdsgruppen bag KMF 336.

Koncert kan flyttes

KMF 336 skal nu prøve at finde alternativ finansiering.

»Afslaget fra Herning Kommune betyder antageligt, at der bliver færre aktiviteter ved årets festival. Arbejdsgruppen vil selvfølgelig prøve på at skaffe flere midler andre steder. Aftalerne vedrørende de store koncerter, som åbner og afslutter festivalen, er på plads. Så må tiden vise, hvad der ellers bliver mulighed for. Arbejdsgruppen satser blandt andet på aktiviteter for børn og koncerter i nogle af de mindre byer i de to kommuner«, lyder det fra festivalen.

KMF 336 plejer at slutte med en afslutningskoncert i kongrescentret.

»Det kan også tænkes, at arbejdsgruppen vil overveje at flytte afslutningskoncerten til Ikast, hvis Ikast-Brande støtter festivalen i 2021«.

Niende festival

Mens festivalen altså gennemføres i 2021, så er det endnu uvist, hvornår næste festival finder sted.

»Arbejdsgruppen, som laver et stort frivilligt arbejde med at planlægge og gennemføre festivalen, skal senere i år beslutte, hvornår næste festival skal gennemføres. Om der skal gå to år, eller om det skal være allerede i 2022, således at festivalen bliver en årlig begivenhed«, skriver arbejdsgruppen og gør opmærksom på, at det er normalt med en årlig festival.

»De allerfleste festivaler gennemføres hvert år. Det gælder blandt andet de klassiske festivaler i vore nabokommuner: Silkeborg Classic, Klassiske Dage i Holstebro, Ensemble MidtVests Nørre Vosborg Kammermusikfestival (i Holstebro Kommune) og Late Summer Festival i Hvide Sande (Ringkøbing-Skjern Kommune). Det er ligeledes tilfældet med de to nye festivaler i Herning: Moorjazz Festival og Herning Opera Festival«.

Klassisk Musik Festival KMF 336 finder sted i perioden 31. oktober til 14. november i 2021, og det bliver niende gang, at festivalen gennemføres.