Fra Lokal Avisen: Guldhammer varmer op til mere travlhed

Når der frigives en ny pulje til energibesparelse, regner Guldhammer med at få mere travlt. Virksomheden har nu base i Hodsager

24. februar 2021, 11.36

Der er blevet meget trafik med Guldhammer-bilerne i Hodsager, efter at Bent Thorsen (til højre) flyttede sin virksomhed til byen for nogle måneder siden. Her står han sammen med kleinsmed Søren Julius Pedersen. Foto: Tom Laursen

HODSAGER Den store trafik af VVS-biler i Hodsager er blevet bemærket lokalt. Guldhammers op mod 10 biler kører ud fra en tidligere møbelfabrik, og virksomheden har efterhånden et stort opland.

- Vi har jo udvidet fra den oprindelige base i Sdr. Resen ved at opkøbe VVS-firmaer i Karup, Feldborg, Aulum og Snejbjerg, men det ville blive et langt navn, hvis vi skulle nævne det hele. Derfor er Guldhammer et godt navn, siger Bent Thorsen, som er indehaver.

1. januar sidste år overtog han nøglerne til de 1200-1300 kvadratmeter på Lyngtoften i Hodsager, som i årets løb blev renoveret, så det nu er en samlet base for hele virksomheden. Her er alt under ét tag, og det er mange forskellige opgaver, der bliver løst her.

Mere teknologi

Ud over traditionelt smedearbejde, og en blikafdeling, der står for tag- og skotrender, inddækninger og kviste, er det VVS-delen, som er den store.

- Opgaverne fordeler sig med halvdelen på varmekilde og halvdelen på vand og sanitet. Teknologimæssigt sker der meget nyt på varmedelen, man skal følge med i. VVS er blevet meget mere teknisk. Før var der en »tænd/sluk-knap«, men nu skal vi meget mere ind at arbejde i styringerne til de forskellige anlæg, siger Bent Thorsen.

I øjeblikket venter VVS-folkene på, at der bliver frigivet penge til mere energibesparende varmeløsninger. Det er en statslig pulje, der endnu ikke er sat dato på.

- Mange får tilbud hjem på anlæg. Det har vi brugt mange kræfter på, siger Dennis Franzé, som er projektleder i firmaet.

Fra olie og træ

Det er varmepumper og jordvarme, der trækker i folk.

- Folk går fra gas, olie eller træpiller til varmekilder, der er drevet af elektricitet. Det er mest fra olie og træpiller. Når folk skifter fra oliefyret, er det på grund af økonomien, og når de vælger træpillerne fra, er det på grund af arbejdet, forklarer Dennis Franzé.

Han tilføjer, at prisen for at opvarme en bolig typisk er det halve med en varmepumpe eller med jordvarme i forhold til oliefyret.

- Puljen til energiforbedringer bliver større næste gang, så der er flere, der får mulighed for at hoppe med på bølgen. Hvis folk ikke får bevilliget penge fra energipuljen, kan de stadig få håndværkerfradrag til arbejdet, og dermed kan de alligevel spare penge, siger projektlederen.

Rådgivning

At varmepumperne er inde i varmen, betyder dog ikke et totalt farvel til mere traditionelle varmekilder.

- Jeg har lige været ude at give et tilbud på en varmepumpe, men da jeg kørte derfra, var vi blevet enig om, at et nyt gasfyr var det, der gav mest mening lige der, siger Dennis Franzé.

Bent Thorsen tilføjer, at det handler om rådgivning.

- Vi skal sørge for, at folk kan træffe den rigtige beslutning, siger han.

Han erkender, at »VVS ikke er så sexet«.

- Sådan nogle tekniske installationer skal bare virke og helst gemmes væk i et skab. Når det gælder varmepumper, holder vi os til nogle få produkter, som vi kender, og som vi kan stå inde for - også selv om det ikke er det billigste, siger Bent Thorsen.

Samarbejde

Guldhammers kerneområde går i området mellem Holstebro, Viborg og Herning/Ikast, men der bliver også løst opgaver i andre dele af landet.

- Vi har nogle byggefirmaer, som vi samarbejder med, og hvis de har en større opgave i en anden del af landet, tager vi gerne med. Det er vigtigt, at vi kender den arbejdsrytme, et byggefirma har, og at vi er vant til at samarbejde. Ellers giver det ingen mening for os at løse opgaver langt væk fra vores eget område, siger Bent Thorsen.

Bent Thorsen kom ind i virksomheden for over 20 år siden. Han havde en handelsuddannelse med sig, men siden er han uddannet VVS-montør, så han selv kunne have sin autorisation. Foto: Tom Laursen
Karen Filtenborg kalder sig selv »blæksprutte«, der både kan male vægge, lave kaffe og ekspedere fragt. Karen Filtenborg, Bent Thorsen og alle de andre i virksomheden, bor nu i renoverede lokaler i Hodsager. Foto: Tom Laursen
Bent Thorsen og hans kolleger har for nylig sat denne varmepumpe op i Aulum. Foto: Tom Laursen
GULDHAMMER

VVS-virksomheden Guldhammer er oprindeligt en traditionelt smedevirksomhed, som blev etableret i Sdr. Resen. Bent Thorsen kom ind i Vagn Guldhammers virksomhed i 1999. Han havde en handelsuddannelse med sig og blev ansat på kontor.

Sidenhen er han blevet VVS-montør. Med et svendebrev fra et af de »sorte fag« kunne han have VVS-autorisationen i sit eget navn.

I perioden 2008-2012 blev der gennemført et generationsskifte, så nu ejer Bent Thorsen virksomheden 100 procent.

Der er 18 ansatte. Siden 1. december har virksomheden haft adresse i en tidligere møbelfabrik i Hodsager, som er blevet gennemgribende renoveret inden indflytningen.

Guldhammer har også et værksted i Karup, hvor blikarbejdet bliver lavet.

Læs også