Nye formater og nyt publikum

Kammermusikfestivalen »Vintertoner« trak både stort og nyt publikum i Struer, som bød på både sømandsviser og fællessang

Udgivet:30. januar 2023, 14.11

Læsetid:2 minutter

»Så længe skuden kan gå« var en af fællessangene, og »Vintertoner« bød også på »Alle sømænd er glade for piger«. Fløjtenisten i Ensemble MidtVest Charlotte Norholt faldt tilsyneladende også for denne flotte søofficer under besøget hos Struer Marineforening. Foto: Kurt H. Jørgensen

1 måned siden

HERNING/STRUER - Først besluttede Ensemble MidtVest sig for at lægge årets vinterfestival i Struer. Så inviterede Struer Kirke naturligvis ensemblet indenfor, hvorefter ensemblet inviterede MidtVest Pigekor til også at deltage. Så inviterede pigekoret Struer Kirkekor til at være med, og det er derfor, at jeg også fik lov til at være med.

Således forklarede indledningsvis organist og korleder Jørgen Kleon Jeppesen denne knopskydning af invitationer og relationsopbygning, som også indlejrer sig i musikfestivalen »Vintertoner«, som i weekenden foldede sig ud i Struer. Han fik i øvrigt sin debut som organist ved kirken i Sinding.

Anledningen til velkomstordene var en fint doseret koncert i Struer Kirke, hvor MidtVest Pigekor i den grad fik det storladne kirkerum fyldt op med nordiske toner med fokus på vinter og mørke, men også lys og håb, hvilket naturen selv bidrog smukt med, da solens stråler midtvejs i koncerten fandt vej ind gennem ruderne.

Kirkekoncerten blev smukt afsluttet med fællessangen »Der er intet ting i verden så stille som sne«, med begge kor på scenen sammen med ensemblet, med Jørgen Kleon Jeppesen ved klaveret og Frieda Funk på dirigentpodiet. Hun stod samtidig for et nyt arrangement af »Det er hvidt derude« i en meget smuk, sæson-troværdig og elegant udførelse.

Fra kirken er der udsigt til Struer Havn, som var årets tema, og det blev udforsket på forskellig vis. Blandt andet havde man sneget sig ind hos Struer Marineforening med medlemmer fra Søværnet, Marinehjemmeværnet og handelsflåden, ægte søulke forstås.

I et tidligere kornlager på havnen har de indrettet sig med foreningslokale, som er veludstyret med maritime minder og klenodier. I disse lokaler, hvor sømandsviserne er indlejret i væggene, kunne man i weekenden for første gang høre klassiske toner, idet Ensemble MidtVest havde sammensat et program under titlen »Hymne til Søens Folk«.

Blandt søfolk

Ved at lægge ud med Malcolm Arnolds »Three Shanties«, altså sømandstoner, formåede ensemblet med udstråling, anekdoter og humor at indfange sit publikum, så der var smil over hele linjen, mens marineforeningens medlemmer bar friske forsyninger af kaffe og wienerbrød ind fra »kabyssen«.

»Vintertoner« har med årene manifesteret sig som en betydelig klassisk festival, som påkalder sig interesse udefra og markerer sig på skift mellem de tre »ejerkommuner« bag ensemblet. Denne gang fik Struer altså fornøjelsen, men publikum kom fra de øvrige kommuner også.

Ensemblechef Klara Bernat udtalte inden festivalen, at hun også har et mål om at præsentere klassisk musik på utraditionelle steder, på anderledes måder og indfange et nyt publikum. Når der klappes mellem satserne, så er det et tegn på, at nye gæster har fundet vej, så det tager musikerne ganske positivt.

Indlæser debat