Hvis vi skal til Qatar, skal det ikke gå stille for sig

Udgivet:20. september 2022, 11.06

Læsetid:3 minutter

Nikolaj Gam-Pedersen. Foto: PR-foto

Af Nikolaj Gam-Pedersen. P. Knudsens Gade 26 st. th København SV, folketingskandidat for Moderaterne

FODBOLD Under normale omstændigheder havde denne sommer stået i fodboldherrelandsholdets tegn.

Under normale omstændigheder havde Re-Sepp-Ten kørt på repeat, og fortællinger om Arnesen, Laudrup og Elkjær havde klinget over middagsbordene.

Under normale omstændigheder var vi samledes på barer, på stadioner og i sommerlune villahaver for at se Eriksen, Delaney og Schmeichel kæmpe for nationens ære på den største scene, som sporten kan tilbyde: herrernes verdensmesterskab i fodbold.

Desværre er der intet normalt over det kommende VM i fodbold. For første gang nogensinde bliver et fodbold-VM nemlig afholdt i vinterhalvåret.

Det har man valgt at gøre, så man kunne holde fast i slyngelstaten Qatar som vært. Det er åbenbart kommet som en overraskelse for de høje herrer i Fifa, at det er svært at spille fodbold i en ørken om sommeren.

Det priser Qatar sig nok lykkelig for. For stævnet er en unik mulighed for, at staten kan »sportwashe« sit image, så resten af verdenen stopper med at tale alt for meget om deres undertrykkelse af LGBT-personer og omfattende brug af moderne slaveri.

I den ideelle verden skulle vi nok ikke have deltaget. I den ideelle verden havde verdens gode nationer stået sammen om en boykot, så Fifa ikke havde noget andet valg end at flytte slutrunden.

Sådan kommer det ikke til at gå. Men selvom vi ikke bliver væk, kan vi stadig arbejde for, at slutrunden politisk bliver en ulempe for landet.

Når vi kommer til Qatar, skal vi ikke bare udfordre værterne på banen. Vi skal også udfordre dem udenfor.

Med ord, med regnbuefarver og med statement-T-shirts skal vi konstant gøre vores standpunkter klare, mens hele verden lytter. Kommer landet med et modsvar, eller forsøger landet at lukke ned for danskernes protester, vil der kun komme mere - og ikke mindre - fokus på menneskerettighedskrænkelserne.

Stik mod Qatars formål med slutrunden.

Nu vil mange indvende, at ovenstående strider imod de gamle paroler om, at sport og politik ikke må blandes.

Men det er netop meningen.

For Qatar handler slutrunden ikke det mindste om sport. Den handler om at skyde genvej til et godt image på den internationale scene. Den handler om politik, og det er ærligt talt naivt at påstå andet.

Hvorfor skal det kun være slyngelstaterne, der må bruge sporten politisk? Hvorfor kan vi, der har vores på det tørre med menneskerettighederne, ikke spille det samme spil?

Sportswashing er kun et koncept, fordi vi gode nationer nægter at tage kampen op. Ved at holde fast i vores illusion om politikfri sport giver vi lande som Qatar, Rusland og Kina frit løb mod de pr-sejre, som de så inderligt ønsker sig.

Hvad nu, hvis slutrunden til efteråret viser sig at gøre mere skade end gavn for Qatars image? Ville det så ikke medføre, at andre lande ville tænke sig om en ekstra gang, før de vælger at tage sporten som gidsel med slette hensigter?

Det tror jeg ærligt talt, at de ville. Så hermed en bøn til alle dem, der skal repræsentere Danmark i Qatar - spillere såvel som fans og officials: Lav noget larm. Pres værterne og giv dem så mange panderynker, at de vil fortryde, at de nogensinde sagde ja til at afholde den farce af et VM.

Indlæser debat